World Food Day Film Festival: zien is geloven en geloven is veranderen

28-09-2021 (14:22) - Creatie

Op 16 oktober is het Wereldvoedseldag: de dag waarop er op initiatief van de Verenigde Naties aandacht gevraagd wordt voor wereldwijde voedselvraagstukken. Voldoende, gezond en duurzaam voedsel moet voor iedereen ter wereld beschikbaar zijn. Als gevolg van COVID-19 leiden wereldwijd nog meer mensen honger. Daarnaast worden de desastreuze gevolgen van klimaatverandering steeds duidelijker en is de World Food Price Index met 40% gestegen. Hierdoor is voldoende eten nog slechter te verkrijgen geworden. Om deze thema’s voor het voetlicht te brengen, organiseert Food Cabinet in samenwerking met Oxfam Novib en De Schuur op 16 oktober in Haarlem het allereerste World Food Day Film Festival.

Wat kan je zelf doen om bij te dragen aan een duurzaam en gezond voedselsysteem? In het festivalprogramma staat de relatie centraal tussen het eten op je bord en de wereld om ons heen. Naast films biedt het festival inhoudelijke verdieping, onder meer in de vorm van Q&A’s met de makers van de films en een discussie over de toekomst van kweekvlees. Ook vindt er een Farm to Fork debat plaats over de rol van Europa in het verkleinen van onze voedsel foodprint. Tussen de programmering door is de Oxfam Novib foto expositie ‘There is no Planet B, but there is Planet Better’ te bewonderen. Het festival wordt afgesloten met een pittige Food Quiz onder leiding van comedian Howard Komproe.
 

Films

- The Taste of Desire: deze documentaire van Willemiek Kluijfhout toont een reis rond de wereld, waarin vijf ogenschijnlijk verschillende persoonlijke verhalen met elkaar verbonden raken door ieders unieke band met de oester.
- The Ants & the Grasshopper: in deze film van Raj Patel reist de vastberaden Anita Chitaya, de leider in een Malawisch dorp, de wereld over om te strijden tegen klimaatverandering.
- A Taste of Sky: documentairemaker Michael Lei vertelt over een baanbrekende kookschool in Bolivia en de bindende kracht van voedsel.
- Meat the Future: een urgente documentaire van Liz Marshall over kweekvlees, een revolutie in onze voedselproductie.
 
Steven Strik, assistent film en filmspecials de Schuur: "We kijken bij de Schuur enorm uit naar de bijzondere Food Day van 16 Oktober. De veelzijdige en vernieuwende programmering past enorm in onze ambitie om meer te zijn dan alleen een filmhuis, en onderstreept ook onze zichtbaarheid in Haarlem op externe locaties."