Zeven topdesigners ontwerpen Wereldvrede voor Amnesty

18-10-2018 (17:00) - Creatie

Op donderdag 18 oktober opent Amnesty International om 17:00 uur een pop-up store aan de Eerste van der Helststraat 31 in Amsterdam. In de winkel wordt tien dagen lang Wereldvrede verkocht. In doosjes. Kant en klaar. Ontwerpers en kunstenaars Piet Paris, Floor van het Nederend, Pieter Ceizer, Trobbies, Hedy Tjin, Eva Bartels en Carlijn Kingma werken mee aan deze unieke actie en ontwierpen speciale gelimiteerde edities.


Wereldvrede, wie wil het niet? Maar Amnesty kan niet beloven dat ze dat gaat waarmaken. Wat Amnesty wel kan waarmaken is dat mensen die ten onrechte gevangenzitten vrijkomen, dat marteling stopt of dat bewijs wordt verzameld op basis waarvan daders van mensenrechtenschendingen berecht kunnen worden. Dat is geen loze belofte. ‘Het toffe aan dit project vind ik dat als ik het doosje zou krijgen, dan komt het voor mij over als een stukje verantwoordelijkheid dat ik ook zelf moet bijdragen aan Wereldvrede.’ Aldus Trobbies.


Toonaangevende designers

Naast de standaard witte doosjes met Wereldvrede, kunnen mensen ook speciale edities kopen. Deze zijn ontworpen door de volgende designers en kunstenaars:

Piet Paris (Pieter ’t Hoen, Studio Piet Paris) is mode-illustrator. Hij werkte onder meer voor Vogue, Viktor en Rolf, De Bijenkorf, KLM en Harper’s Bazaar. Ook was hij artistiek leider van de Arnhem Mode Biënnale. In 2008 won hij de Grand Seigneur, een belangrijke modeprijs. 


Eva Bartels is een multidisciplinair kunstenaar en actrice. Bartels gebruikt verschillende disciplines zoals virtual reality, film, schilderkunst, teksten en performance om identiteiten te scheppen. In haar schilderwerk komt haar fascinatie voor sterke vrouwelijke sensualiteit naar voren.


Trobbies is vooral bekend als tatoeëerder. Hij heeft een eigen stijl en vernieuwt zichzelf voortdurend. Hij tekent zowel op papier als op mensen, maakt vrij en commercieel werk en werkt in opdracht. 

Floor van het Nederend is illustrator en combineert autonoom zoals comics in publicaties en kunstprojecten voor onder meer Patta, Paradiso, de Volkskrant en Art Loot. Hij laat zich inspireren door boeken, films, strips en kunst. 


Pieter Ceizer (Studio Ceizer) is typograaf en ontwerper. Ceizer maakt autonoom werk, waaronder kledingontwerpen, maar hij heeft ook samengewerkt met merken als Coca Cola, Tommy Hilfiger, Nike, Adidas, Levi’s, Adobe en Sotheby’s. 


Hedy Tjin is illustrator en grafisch ontwerpen. Ze heeft een fascinatie voor culturele en etnische onderwerpen en is geïnteresseerd in de verschillende culturen in Nederland. Ze maakt illustraties voor onder meer Het Parool, Trouw, de VPRO-gids, Viva, KEKmama en het Surinaamse blad Parbode.


Carlijn Kingma
is Cartograaf van Denkbeelden. Achter haar tekentafel creëert ze fictieve werelden waarmee we de bestaande wereld rondom ons kunnen begrijpen. Volgens Kingma hebben we utopieën nodig om een betere toekomst te kunnen scheppen. Met haar utopieën wil ze bijdragen aan een eerlijker samenleving. 


Opening Wereldvrede-pop up store

De Wereldvrede-pop up store wordt op donderdag 18 oktober geopend door Eduard Nazarski, directeur van Amnesty Nederland. Ook is de Ierse Ibrahim Halawa, die als 17-jarige tijdens een vakantie in Egypte werd opgepakt aanwezig. Hij werd gemarteld en zat vier jaar onschuldig in de gevangenis. In 2017 kwam hij vrij, nadat Amnesty-onderzoekers hadden aangetoond dat de beschuldigingen die tegen hem geuit werden, vals waren. Daarnaast zijn de ontwerpers Piet Paris, Floor van het Nederend, Trobbies, Hedy Tjin, en Carlijn Kingma aanwezig om te vertellen over hun ontwerpen. Zij zijn ook beschikbaar voor interviews.


Wereldvrede in store en online

Vanaf 18 oktober is Wereldvrede te koop in een doosje vanaf 10 euro – of een hoger bedrag voor een special edition van een van de designers. Op het moment dat de koper het doosje opent of op de link op de site klikt, wordt duidelijk dat Wereldvrede niet zo maar te realiseren is. Maar dat je wel degelijk successen kunt boeken door het werk van Amnesty International te steunen. Amnesty is project Wereldvrede samen met creatief bureau Matise gestart.