Zwillinger maakt comeback in Boijmans van Beuningen

21-03-2017 (11:28) - Creatie

Na ruim twintig jaar afwezigheid is er in Museum Boijmans Van Beuningen een presentatie te zien van ‘Arizona’s woestijnkoningin’, Rhonda Zwillinger.
 
We kennen de Amerikaanse kunstenaar van sculpturen en installaties vol glimmende kralen en nepedelstenen. Ambachtelijk, decoratief, tegelijkertijd inhoudelijk sterk. Thema’s uit de populaire (volks)cultuur speelden een belangrijke rol, net als de beeldtaal van Hollywoodfilms. Met haar werk leverde Zwillinger een humoristisch commentaar op wat maatschappelijk gangbaar is en op man- en vrouwverhoudingen.
 
Na haar doorbraak ontwikkelde Zwillinger - hoe cru - een overgevoeligheid voor chemische stoffen, waaronder de materialen waarmee ze werkte. Het was beter voor haar om te wonen in een omgeving met zo weinig mogelijk prikkels, een huisje aan de rand van de woestijn in Arizona werd haar nieuwe werkplek. Ze vond er inspiratie voor het fotoproject The Dispossessed (1998), dat gaat over mensen die door ziekte naar de rand van de samenleving zijn gedreven. Het was een keerpunt in haar leven, na dit project vond ze geleidelijk aan nieuwe manieren om zich uit te drukken. En nu is ze weer terug waar ze zijn wil, in Museum Boijmans Van Beuningen.