2,5 miljoen Europeanen kiezen voor Amsterdam

2,5 miljoen Europeanen kiezen voor Amsterdam

07-03-2019 (13:30) - Economisch

De regio Amsterdam heeft een goed vestigingsklimaat voor bedrijven. Daarnaast heeft Nederland een goede infrastructuur, een efficiënt bankensysteem, een aantrekkelijk belastingklimaat en is het hier veilig. Reden genoeg voor Europeanen om zich op grote schaal in Amsterdam te gaan vestigen, blijkt uit onderzoek van Intelligence Group


Veel internationale bedrijven hebben zich de afgelopen jaren in Nederland gevestigd. Alleen al in Amsterdam gaat dat om 153. Naar verwachting gaat dat aantal snel groeien als gevolg van de Brexit. Maar is internationaal talent ook bereid om voor hun werk naar Amsterdam te verhuizen?


extra banen

Uit onderzoek blijkt Amsterdam toch redelijk populair te zijn. Zo'n 2,5 miljoen Europeanen geven aan te kiezen voor de stad. Hiermee staat Amsterdam op een 13e plek in de ranglijst voor meest favoriete steden om in te werken en wonen.

Met de komst van 153 bedrijven komen er namelijk 4170 extra banen bij in regio Amsterdam. Dat gaat vooral op voor de sectoren Life Sciences & Health, ICT en de Creatieve Industrie. Zo'n 40 procent van de Europeanen die in Amsterdam zouden willen werken, zou er vrijwillig voor kiezen om ook te emigreren. De meerderheid (60 procent) zou het liefst 3 jaar of langer in Amsterdam willen wonen en werken.


gedwongen

Vanwege de Brexit zijn er ook gedwongen verhuizingen van bedrijven, die veel impact hebben op het personeel. Zo verhuist in april 2019 het Europees Medicijnagentschap (EMA) naar Amsterdam. Werknemers en hun families maken dan ook de overstap naar Nederland. 
 

Opvallend is dat zij zich niet per se in Amsterdam vestigen, omdat ze een ruime definitie hebben van reistijd. In Londen is een enkele reis woon-werk van ruim anderhalf uur heel normaal. Dat maakt het in Nederland mogelijk om in Amsterdam te werken, en in Bergen aan Zee of Wassenaar te wonen, waar ook internationale scholen zijn gevestigd.


RSS feed van de Bureaus pagina

Bureaus

RSS feed van de Media pagina

Media

RSS feed van de Marketing pagina

Marketing