Biden trekt 2 biljoen uit voor tegengaan klimaatverandering

Biden trekt 2 biljoen uit voor tegengaan klimaatverandering

08-11-2020 (17:39) - Economisch

De Verenigde Staten hebben een nieuwe president gevonden in de 77-jarige Democraat Joe Biden. Het eerste deel van de ambtstermijn die in januari van start gaat van de toekomstige president zal hoe dan ook in het teken staan van de coronacrisis. Centraal in de pandemieplannen van Biden staat een voorstel om werkenden door te betalen als ze in quarantaine moeten of daadwerkelijk besmet zijn geraakt met het coronavirus.
 
Verder wil Biden 700 miljard dollar (590 miljard euro) investeren in de VS en daarmee vijf miljoen banen creëren. Het merendeel van die 700 miljard gaat naar zijn Buy American-plan, waarmee Biden 400 miljard dollar wil steken in Amerikaanse goederen en diensten voor de overheid. De overige 300 miljard gaat naar nieuw onderzoek en technische ontwikkeling.
 
Verder belooft hij een belastingvoordeel voor mkb'ers en bedrijven die hun productie willen terugverplaatsen naar de VS. Tot slot wil de aanstaande president het federale minimumloon meer dan verdubbelen van 7,25 dollar naar 15 dollar per uur.
 

12 nullen voor verduurzaming

De grootste aangekondigde uitgaven van Biden gaan naar het tegengaan van klimaatverandering. De aanstaande president wil 2 biljoen dollar (twaalf nullen) uittrekken om investeringen te doen in het onder meer opwekken van duurzame energie, het duurzamer maken van bestaande huizen en het stimuleren van elektrisch rijden. Met het pakket aan maatregelen wil Biden ervoor zorgen dat de netto-uitstoot van broeikasgassen in 2050 nul is. Oftewel een klimaatneutraal Amerika over dertig jaar.
 
Om alle plannen te financieren, gaat het belastingtarief voor de allerrijksten, met een inkomen van boven de 400.000 dollar, met 2,7 procentpunt omhoog naar 39,7 procent. Daarmee worden belastingverlagingen van Trump uit 2017 weer ongedaan gemaakt.
 

Multinationals betalen straks meer belasting

Ook multinationals zullen meer belasting moeten betalen. Biden verhoogt de vennootschapsbelasting, vermogenswinstbelasting en de belasting op winsten behaald bij buitenlandse dochterondernemingen. De denktank Tax Foundation verwacht dat de plannen 3,5 biljoen dollar opleveren voor de Amerikaanse schatkist.
Voorwaarde voor daadwerkelijke realisatie van alle plannen is wel dat de Democraten controle hebben over de Senaat. Dat zal waarschijnlijk pas in januari duidelijk zijn. Als de Republikeinse meerderheid in de Senaat stand houdt, kan daadwerkelijke uitvoering van de plannen van de nieuwe president lelijk in de weg zitten.
 

NU.nl

RSS feed van de Bureaus pagina

Bureaus

RSS feed van de Media pagina

Media

RSS feed van de Marketing pagina

Marketing