Cadeaukaartenbranche neemt maatregelen tegen fraude

10-12-2017 (16:57) - Economisch

De BrancheVereniging Cadeaukaarten Nederland (BVCNL) heeft maatregelen genomen om fraude tegen te gaan. De branchevereniging heeft winkeliers geïnstrueerd alleen bestedingen met de cadeaukaarten toe te staan aan consumenten die de kaart daadwerkelijk kunnen tonen. Een andere maatregel is dat kaarteigenaren die hun saldo willen controleren een pincode moeten invoeren. 

 
De branchevereniging is tot deze stap gekomen na berichten over mogelijke fraude met cadeaukaarten. Fraudeurs zouden in de winkelschappen kaartnummers fotograferen of noteren. Later als zij hebben vastgesteld via de  website van de desbetreffende cadeaukaart dat de consument er tegoed op heeft gekregen, besteden de fraudeurs het tegoed op vertoon van foto's van de kaart of van een zogeheten ‘kaarten-app'.

 
De BVCNL steekt nu een stokje voor deze praktijk, door winkeliers te vragen de ‘kaarten-apps' en de zelfgemaakte foto's niet te accepteren als betaalmiddel. Een besteding kan alleen plaatsvinden op vertoon van de originele cadeaukaart. Ook heeft de vereniging haar leden geadviseerd technische aanpassingen door te voeren op hun eigen website waar kaarteigenaren die hun saldo willen controleren voortaan een pincode moeten invoeren.


schadeloosstelling 

Tamar de Leeuw, bestuurslid van de BVCNL, geeft aan dat de vereniging handelt naar aanleiding van een uitzending van Kassa van 9 december jl.. "Hoewel bij onze leden slechts enige fraudegevallen per jaar bekend zijn, is elk geval er één te veel. De maatregelen maken fraude onmogelijk en bevorderen het vertrouwen van de consument in de cadeaukaarten van onze leden", aldus de branchevereniging. De Leeuw benadrukt dat consumenten die daadwerkelijk slachtoffer zijn geworden van fraudeurs een schadeloosstelling mogen verwachten. Zij kunnen zich dan wenden tot de kaart-uitgevende partijen.


Bureaus

Media

Marketing