CEO's AEX-bedrijven verdienen gemiddeld 3,6 miljoen euro

12-12-2018 (09:45) - Economisch

CEO's van bedrijven met een AEX-notering verdienden in 2017 gemiddeld een jaarsalaris van 3,6 miljoen euro. Bonussen en beloning in aandelen werden daarbij meegerekend. Opvallend waren de grote onderlinge verschillen: de minstverdienende large-cap CEO kreeg ongeveer 700.000 euro, waar de meestverdienende zo' n 8,3 miljoen euro ontving.


Dat blijkt uit een omvangrijk beloningsonderzoek van het Executive Remuneration Research Centre. In het rapport wordt geconcludeerd dat CEO's van large-caps er weliswaar flink op vooruit gingen ten opzichte van 2016, maar dat niet alle topmannen- en vrouwen konden rekenen op een hoger salaris. Zo kregen CEO's van small-caps te maken met een daling van 1 procent. 


Hoewel het alsnog gaat om hoge bedragen, zullen sommige CEO's jaloers kijken naar hun collega's in het buitenland. In Duitsland en het Verenigd Koninkrijk ligt het jaarsalaris bijvoorbeeld aanzienlijk hoger. De Engelse top kreeg gemiddeld zelfs 3,8 miljoen euro meer.


afkomst


De hoogte van dat salaris is onder meer afhankelijk van de grootte van een bedrijf. Toch speelt ook een andere, wat minder voor de hand liggende factor een rol: de afkomst van een CEO. 'Het onderzoek toont aan dat er extra moet worden betaald om een buitenlandse CEO aan het roer te krijgen. Dat is opvallend, omdat de markt van CEO's vaak als internationaal wordt gezien', aldus professor Xavier Baeten, leider van het onderzoek. 


RSS feed van de Bureaus pagina

Bureaus

RSS feed van de Media pagina

Media

RSS feed van de Marketing pagina

Marketing