Consument besteedt weer meer, maar onder oude niveau

Consument besteedt weer meer, maar onder oude niveau

26-06-2020 (11:41) - Economisch

De coronacrisis bepaalt nog altijd sterk hoeveel geld we uitgeven en waaraan. Dat blijkt uit cijfers van het ING Economisch Bureau over pintransacties en geldopnames van de afgelopen weken.
 
Nederlanders doen momenteel 10 procent minder winkelaankopen in binnen- en buitenland ten opzichte van dezelfde periode in de afgelopen twee jaar. Kort na de invoer van de beperkende maatregelen lag het aantal pintransacties nóg veel lager: namelijk 35 procent onder het normale niveau.
 
Sinds de coronacrisis is het gebruik van contant geld flink gedaald. De analyse van de bank is gecorrigeerd voor de trend dat de laatste maanden nog meer gebruik wordt gemaakt van pinnen.
 
Naast minder uitgaven, veranderde ook ons bestedingspatroon. Sinds corona zijn zaken voor in en om het huis in trek, waarvan vooral de supermarkten, speciaalzaken en interieurwinkels profiteren. Ook bij de speelgoedwinkel en tuincentra geven we meer geld uit. "Eigenlijk meer in en om het huis, en minder buitenshuis."
 

vervoer en horeca

Aan vervoer besteden we daarentegen veel minder dan eerder. Tankstations en parkeergarages zagen hun pintransacties met 16 procent af nemen, en ook voor ons uiterlijk hadden we 12 procent minder geld over.
Wat ook nog niet op het oude niveau zit qua bestedingen, is de horeca.

 


NOS.nl

RSS feed van de Bureaus pagina

Bureaus

RSS feed van de Media pagina

Media

RSS feed van de Marketing pagina

Marketing