DNB moet directie ING opnieuw screenen

11-09-2018 (14:22) - Economisch

De hele Raad van Bestuur van ING moet opnieuw gescreend worden door De Nederlandsche Bank (DNB). Deze oproep doet de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) in het actualiteitenprogramma EenVandaag.


Het onderzoek moet uitwijzen of topman Ralph Hamers en zijn medebestuurders nog geschikt zijn om de bank te leiden na de grote witwasaffaire die vorige week aan het licht kwam. Ook is de beleggersvereniging van mening dat de Raad van Bestuur moet afzien van alle bonussen die zij in het verleden heeft gekregen. Vorige week werd bekend dat ING een megaschikking van 775 miljoen euro had getroffen met het Openbaar Ministerie vanwege grootschalige witwaspraktijken.


Paul Koster, directeur van de VEB: “De Nederlandsche Bank heeft de bevoegdheid om leden van de Raad van Bestuur van een bank te hertoetsen, indien daar voldoende aanleiding toe is. Wij vinden dat hier in dit geval zeker sprake van is. Wij roepen de DNB op dit onderzoek in gang te zetten.”

 

bonus terugvorderen

Ook is de beleggersvereniging van mening dat de Raad van Bestuur moet afzien van alle bonussen die zij in het verleden heeft gekregen. Dus niet alleen de extra beloningen uit 2018 zoals de directie van ING onlangs besloot. Koster: “De VEB meent dat de Raad van Commissarissen alle eerder door de Raad van Bestuur ontvangen variabele beloningen moet doorhalen of terugvorderen. Ook kan wat ons betreft geen sprake zijn van enige bonus voordat zeker is dat de interne controlemechanismen echt op orde zijn."

 

zondebok

Vanmorgen maakte ING het aftreden van financieel directeur Koos Timmermans bekend. De aandeelhouders begrijpen dit besluit van de bank niet. Koster: “Ik vind dit een beslissing die ik niet zo goed kan plaatsen. Vorig week zei het OM nog dat er onvoldoende grond was om individuele bestuurders te vervolgen. En nu moet Timmermans opeens het veld ruimen. Het lijkt toch alsof hier een zondebok is gezocht.”
 

 

 


 


RSS feed van de Bureaus pagina

Bureaus

RSS feed van de Media pagina

Media

RSS feed van de Marketing pagina

Marketing