Freelancer doet het goed dankzij krappe arbeidsmarkt

28-08-2019 (10:13) - Economisch

Freelancers gaan steeds beter verdienen. Het gemiddelde uurtarief is in twee jaar tijd met 5 euro gestegen, van 43 euro naar 47 euro. Dat blijkt uit onderzoek van freelance kennisbank Hoofdkraan.nl aan de hand van ruim 20.000 uitgebrachte offertes.
 
Volgens Niels Goossens, directeur van Hoofdkraan.nl worden door de krapte op de arbeidsmarkt steeds vaker freelancers ingezet, deze verandering zorgt ervoor dat de tarieven verhoogd kunnen worden. Ook worden steeds vaker grotere opdrachten uitbesteed aan freelancers en kunnen de freelancers voor langdurige periode aan de slag. 'Wij schatten in dat de tariefstijging nog niet op zijn hoogste punt is en dat deze stijging nog wel even doorzet', voorspelt Goossens
 

Inhaalslag

Ffreelance schrijvers en vertalers zijn bezig met een inhaalslag. Zij verdienen 10 procent meer doen opzichte van vorig jaar. Met een uurtarief van 43 euro wordt het gat met de overige beroepsgroepen snel verkleind. Website- en applicatie specialisten zitten er warmpjes bij. Zij behoren met een tarief van 50 euro per uur tot de groep bestbetaalde freelancers in 2019.
 

Grote verschillen

Regionaal zijn er grote verschillen. In Drenthe wordt het minst verdiend met een uurtarief van 36 euro, terwijl in Overijssel een freelancer gemiddeld 52 euro kost. In de Randstad zijn de verschillen klein. Daar ligt het uurtarief tussen de 45 en 48 euro per uur. 
  
Opvallend is dat een grafisch ontwerper in Gelderland gemiddeld 51 euro per uur vraagt, terwijl zijn concurrenten in Zeeland hetzelfde werk doen voor 42 euro. Een logo ontwerp kun je het beste laten maken in Utrecht, daar kan dit al voor 39 euro per uur. Voor een voordelige fotograaf moet je duidelijk in Groningen zijn. Daar ligt het uurtarief van fotografen op slechts 32 euro, terwijl bijvoorbeeld in Zuid-Holland het uurtarief van deze beroepsgroep op 41 euro ligt. Website- en applicatie specialisten in Noord-Brabant vragen gemiddeld 51 euro per uur. Een groot verschil met de Friezen die hier een tarief van 44 euro per uur hanteren.
 

Laagste tarief in Rotterdam

In zowel Amsterdam, Utrecht als Den Haag ligt het gemiddelde uurtarief op 49 euro. Rotterdam is voor het tweede jaar op rij de goedkoopste, met een tarief van 45 euro. Rotterdam laat overigens wel een stijging zien van 11 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.

RSS feed van de Bureaus pagina

Bureaus

RSS feed van de Media pagina

Media

RSS feed van de Marketing pagina

Marketing