Jaarverslag War Child: record aantal kinderen in coronajaar ondersteund

Jaarverslag War Child: record aantal kinderen in coronajaar ondersteund

14-06-2021 (10:02) - Economisch

Het virus heeft het hardst toegeslagen in veel gebieden waar War Child werkt. De risico’s voor de veiligheid en het welzijn van kinderen in oorlog zijn er nog ernstiger door geworden. In hun jaarverslag vertelt War Child hoe er nieuwe manieren hebben gevonden om kinderen in de pandemie te blijven ondersteunen.
 
Ondanks de beperkingen vanwege corona kon War Child vorig jaar aan 293 duizend kinderen, jongeren en families steun bieden – zelfs meer dan het jaar daarvoor. Via het noodhulpprogramma is er voorlichting gegeven over coronapreventie aan 5,9 miljoen mensen.
 

Steun op afstand

Samen met vertrouwde en nieuwe lokale partners werkten we aan voorlichting over coronapreventie, verbetering van de watertoevoer en deelden we hygiënepaketten uit – zoals voorgeschreven door de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Nationale celebrities, zoals Afrobeat rapper Check-B Magic in Zuid-Soedan, zetten onze preventieboodschap op muziek, en bereikten zo veel meer families en kinderen dan op andere manieren.
 
War Child werkte in 2020 in 16 landen. Op veel plaatsen zijn interventies vanwege de pandemie aangepast, zodat ze op afstand konden worden uitgevoerd. In bezet Palestijnse gebied is ondersteuning gegeven om stress te verminderen via WhatsApp en sociale media aan kinderen en families in lockdown.
In Libanon vormden is het programma met educatieve onderwijsgames Can’t Wait to Learn aangepast, zodat kinderen die konden blijven gebruiken – bijvoorbeeld door tablets te verspreiden in vluchtelingenkampen en de games te downloaden op de telefoons van hun ouders.
 

Noodzaak

De noodzaak om op een innovatieve manier humanitaire hulp te bieden en meer kinderen te ondersteunen, is groter dan ooit, benadrukt scheidend directeur Tjipke Bergsma. “We kunnen dit niet alleen. Het is belangrijk dat we beter luisteren naar de kinderen en hun families, onze partners en onze collega’s.”
 
2020 was bovendien niet alleen het jaar van corona. Tijdens de pandemie ontstonden er nieuwe conflicten en werden sommige bestaande conflicten erger, zoals door de enorme explosie in de Libanese hoofdstad Beirut. Dat betekent dat we onze nieuwe Fast Aid noodhulpaanpak direct moesten inzetten.
 

Wetenschappelijk

Omdat de interventies en hulpmethodes van War Child op wetenschappelijke basis worden ontwikkeld, is veldonderzoek van groot belang. Het onderzoeksprogramma liep door de coronamaatregelen vertraging op. Maar dankzij de vindingrijkheid van onze wetenschappers en medewerkers werden verschillende studies met succes afgesloten.
 

Samen aanpakken
In 2021 wil War Child hin wereldwijde netwerk van partners flink uitbreiden zodat ze met onze interventies snel meer kinderen kunnen bereiken die steun hard nodig hebben. Omdat corona pandemie nog lang niet voorbij is, dringt de organisatie aan op toegang tot vaccinaties voor iedereen, waar ook ter wereld. Bergsma: “Er zijn allerlei vaccins, maar wat heb je daaraan als je als kind met je familie bent gevlucht voor de oorlog en nergens staat geregistreerd?” 


RSS feed van de Bureaus pagina

Bureaus

RSS feed van de Media pagina

Media

RSS feed van de Marketing pagina

Marketing