Nederlandse consument gooit miljoenen aan statiegeld weg

Nederlandse consument gooit miljoenen aan statiegeld weg

01-08-2021 (16:46) - Economisch

Ongeveer 10 procent van alle kleine plastic flesjes waar tegenwoordig statiegeld op zit, wordt naar verwachting weggegooid. Dat geld is de consument kwijt, maar het is niet weg. Het wordt gebruikt om het hele systeem van inzameling te betalen. Dat kost volgens Statiegeld Nederland 64 miljoen euro per jaar.
 
"Het geld dat bij ons blijft, doordat mensen de flesjes al dan niet per ongeluk weggooien, is niet eens genoeg om de kosten van het systeem te dekken", laat directeur Raymond Gianotten van Statiegeld Nederland weten. Sinds 1 juli is statiegeld op kleine plastic flesjes verplicht. Het gaat om 0,15 euro per flesje.
De producenten van de frisdranken en watertjes, dragen ook nog 0,016 euro per flesje af aan de organisatie die het systeem uitvoert en beheert. Dat doen ze ook voor de grote statiegeldflessen, daarover betalen ze 0,018 euro per fles.
 
Ook van de grote flessen wordt een deel nooit ingeleverd en gaat het statiegeld (0,25 euro) dus niet terug naar de consument. Jaarlijks gaan zo'n 900 miljoen kleine plastic flesjes over de toonbank en 600 miljoen grote flessen.

NU.nl

RSS feed van de Bureaus pagina

Bureaus

RSS feed van de Media pagina

Media

RSS feed van de Marketing pagina

Marketing