Portugees spookbedrijf houdt gemoederen bezig

14-09-2017 (13:13) - Economisch

Het fd maakt vandaag melding van een dubieus bedrijf in Portugal dat de gemoederen aldaar flink bezighoudt. De start-up heet Yupido, heeft geen werknemers, geen product, maar wel 29 miljard euro op de bank. 
 
Het bedrijf bestaat al sinds 2015 maar is nu pas onderwerp van gesprek, nadat de universiteit Minho onderzoek deed naar de boekhouding. In de twee jaar dat Yupido bestaat, groeide het startkapitaal van 243 miljoen naar 29 miljard, omdat er 28,8 miljard aan immateriële activa op de balans was gezet. Op zijn minst opmerkelijk voor een bedrijf zonder activiteiten of werknemers. Tot nu toe weten journalisten niet veel meer dat het bedrijf een brievenbus heeft in een groot kantoorgebouw in Lissabon en dat de oprichtster rondrijdt in geleende auto’s. 
 
Er is één persoon die wél heil ziet in het werk dat Yupido doet, en dat is de (gerenommeerde) accountant die zijn handtekening zette onder de balans van 29 miljard. Hij spreekt van ‘een revolutionaire televisie’die een grote schok teweeg zal brengen, op een manier die hem doet denken aan Steve Jobs. De topman van het bedrijf heeft het woord ‘televisie’ nog niet in de mond genomen, hij heeft het wel over vooruitstrevende technologie die nieuwe manieren interactie tussen bedrijven, personen en overheden faciliteert. Hij maakte plannen kenbaar om volgend jaar het eerste product, een platform waarmee je je eigen bedrijf kunt oprichten, te lanceren. 
 
Tot die tijd heeft Yupido toch wel heel erg veel weg van een spookbedrijf. Eentje van 29 miljard. 
 

RSS feed van de Bureaus pagina

Bureaus

RSS feed van de Media pagina

Media

RSS feed van de Marketing pagina

Marketing