Scholieren spenderen 1,1 miljard

03-04-2017 (08:15) - Economisch

Scholieren geven hun geld vooral uit aan uiterlijk en drank. Uit het tweejaarlijks onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) bleek dat meisjes hun geld vooral besteden aan kleding, schoenen en cosmetica. Het geld van jongens gaat vooral op aan fris, alcohol en snacks.


In december werd bekend dat de scholier gemiddeld 126 euro per maand uitgeeft. Dat is 10 euro (9 procent) meer dan twee jaar geleden, terwijl hun inkomsten maar iets meer dan 1 procent stegen. Het totaal van bijverdiensten, zak- en kleedgeld steeg van 113 euro in 2002 naar 115 euro in 2004. Destijds concludeerde het Nibud al dat lenen voor scholieren de normaalste zaak van de wereld is.


drank

Meer scholieren zijn gaan drinken. Vooral jongens geven veel geld uit aan uitgaan en drank. In 2002 gaf 30 procent van de scholieren gemiddeld 40 euro per maand uit aan drank. Nu geeft 34 procent gemiddeld 49 euro uit. Dat bedrag loopt als de leeftijd stijgt fors omhoog: 70 procent van de 18-jarigen geeft gemiddeld iedere maand 60 euro per maand aan drank uit. De jeugd is daarentegen minder gaan roken, aldus het Nibud.
Het gebruik van mobiele telefoons is gegroeid, maar het geld dat jongeren er aan uitgeven daalde van 17 naar 15 euro per maand. Ook kopen scholieren steeds minder cd's.


1.1 miljard

Jaarlijks spenderen alle scholieren samen zo'n 1,1 miljard euro. Een twaalfjarige komt uit op zo'n 70 euro per maand, zes jaar later is dat bedrag bijna verviervoudigd tot 256 euro.

 


NU.nl

RSS feed van de Bureaus pagina

Bureaus

RSS feed van de Media pagina

Media

RSS feed van de Marketing pagina

Marketing