Schuldeisers vragen faillissement HEMA aan

Schuldeisers vragen faillissement HEMA aan

24-06-2020 (14:14) - Economisch

De onderneming leek juist in rustiger vaarwater te zijn gekomen maar het tegendeel blijkt het geval. Een groep schuldeisers die samen 54 miljoen euro van HEMA tegoed hebben, heeft gisteren het faillissement van het moederbedrijf (waaronder de winkelketen) aangevraagd. HEMA heeft vorige week verzuimd een deel van de lening af te lossen, stellen zij. 
 
Ruim een week geleden sprak topman Tjeerd Jegen nog van ‘een prachtige uitkomst’, toen was overeengekomen dat een groep obligatiehouders de helft van een zeshonderd miljoen grote schuld zou uitgummen in ruil voor alle aandelen HEMA. De beleggers, die zich de Ad Hoc Group noemen, waren ook bereid tweehonderd miljoen aan achtergestelde leningen te vergeten. Aasgieren? Jegen wilde niets van dit scheldwoord weten, zei hij in de media. 
 
Nog geen negen dagen later hangt er opnieuw een swaard van Damocles boven HEMA. De Ad Hoc Group, een clubje van acht mega-investeerders waaronder Credit Suisse, de Scandinavische bank Nordea en het Amerikaanse Invesco, heeft al te ad hoc geopereerd. Niet alleen doordat Marcel Boekhoorn – de ondernemer die in 2018 honderd miljoen in HEMA stak, als een pionnetje opzij werd geschoven, maar ook doordat zij bij het sluiten van de deal de belangen van een groepje andere HEMA-investeerders over het hoofd hebben gezien.


Boze beleggers HEMA laten zich niet afschepen

En daar zijn deze beleggers bepaald ongelukkig mee. Zij hebben gezamenlijk 54 miljoen aan HEMA’s moederbedrijf geleend en staan ook nog eens in de boeken voor een achtergestelde lening van 150 miljoen euro. Waarom zouden zij zich nu laten afschepen met een afkoopsom van een paar miljoen? Vorige week maandag moest HEMA een deel van de schuld aan hen aflossen. Omdat het concern deze verplichting niet nakwam, zijn de beleggers nu naar de rechter gestapt en hebben zij het faillissement van het moederbedrijf aangevraagd. Volgens het FD, dat gisteren als eerste met dit bericht naar buiten kwam, heeft de groep op een zijspoor geschoven beleggers ook beslag laten leggen op aandelen van verschillende vennootschappen van HEMA. 
 
Ondertussen liet Jumbo weten toch geen interesse in een overname van HEMA te hebben.

faillissementsDossier.nl

RSS feed van de Bureaus pagina

Bureaus

RSS feed van de Media pagina

Media

RSS feed van de Marketing pagina

Marketing