Solidaridad: Nederland wil eerlijke prijs koffie-, bananen-, en cacaoboeren

17-12-2019 (12:33) - Economisch

Nederlanders willen een eerlijke prijs voor koffie-, bananen- en cacaoboeren, zodat deze meer kunnen investeren in het duurzaam verbouwen van hun producten. Dit blijkt uit onderzoek van Solidaridad over prijsverdeling in productieketens.
 
Cacaoboeren krijgen nu slechts 7 procent van de prijs die in de winkel voor een reep chocolade betaald wordt. De handelaar krijgt 14 procent en het merk en de supermarkt krijgen veruit het grootste deel met respectievelijk 35 en 44 procent. Deelnemers aan het onderzoek werd gevraagd om naar eigen inzicht een verdeling van de prijs te maken. 
 

Reep chocolade 13 cent

Solidaridad wilde winkelend Nederland bewust maken van de huidige  prijsverdeling en opende voor twee weken de ‘Goedkoopste Winkel van Nederland’. Hier konden consumenten koffie, bananen en chocolade kopen voor prijzen die gelijk waren aan wat de boeren krijgen voor hun producten. Zo kostte een reep chocola slechts 13 cent. Consumenten konden in de winkel aan het onderzoek deelnemen of online tot en met 15 december. 
 
Uit het onderzoek blijkt dat de consument de prijzen anders zou verdelen. Voor een reep chocolade gunt Nederland bijvoorbeeld 31 procent van de prijs aan de boer in plaats van 7 procent. Dat is ruim vier keer zoveel. Nederlanders gunnen de handel, het merk en de supermarkt ieder 15 procent van de prijs en willen 24 procent van de prijs investeren in de planeet.
 

Eerlijke prijsverdeling

Een van de deelnemers van het onderzoek verwoordde het zo: ‘Ik zie het veel liever verdeeld dat de boer meer geld krijgt. En dat hij met dat geld kan zorgen dat duurzame productiemethoden gebruikt worden.’ Solidaridad stelt dat met een eerlijke prijsverdeling de planeet en maatschappij niet hoeven te lijden onder onze boodschappen.

RSS feed van de Bureaus pagina

Bureaus

RSS feed van de Media pagina

Media

RSS feed van de Marketing pagina

Marketing