Vacaturemarkt krimpt nauwelijks meer

Vacaturemarkt krimpt nauwelijks meer

15-06-2020 (11:36) - Economisch

Sinds de intelligente lockdown zijn er gemiddeld 28 procent minder vacatures geplaatst. Dit blijkt uit analyse op de Jobdigger data van alle vacatures in Nederland tot en met 7 juni 2020. De grootste klap aan de vraagkant van de arbeidsmarkt ligt daarin bij directe werkgevers (profit en non-profit) met een krimp van 37%, terwijl de krimp bij bemiddelaars kleiner is (-22%).
 
De daling aan de vraagkant op de arbeidsmarkt was al ingezet voor de coronacrisis, waardoor de totale krimp sinds januari 2020 op -38% komt. Het huidige vacatureniveau is overigens nog steeds vergelijkbaar met dat van begin 2018. Afgelopen week waren er in Nederland ruim 36.342 nieuwe online vacatures, het op een na laagste niveau sinds begin maart 2020. Sinds de lockdown zijn er in Nederland bijna een half miljoen nieuwe vacatures online geplaatst (491.000).

De vraagkant van de arbeidsmarkt laat vooral een gelijkmatig niveau zien sinds de eerste weken van de crisis. Een stabilisatie die ook terug te zien is in de ABU-cijfers, het consumenten- en productenvertrouwen en in de teruglopende mobiliteit van de werkende beroepsbevolking. Daarmee blijven vraag en aanbod in balans en de krapte en schaarste op de Nederlandse arbeidsmarkt groot.
 
Uit onderzoek van Intelligence Group onder 2.023 werkzame personen uit de Nederlandse beroepsbevolking blijkt dat bijna de helft (47%) van de mensen in Nederland werkt in een vakgebied dat zich goed leent voor de 1,5 meter economie. De top-10 vakgebieden die de minste beperkingen ondervinden van de restricties van de 1,5 meter zijn:

Communicatie/ PR/ Journalistiek
Financieel/ Accountancy
Marketing
ICT/Automatisering
Callcenter/ klantenservice
Administratief/ Secretarieel
Personeel en organisatie/ HRM
Agrarisch/ Visserij/ Tuinbouw
Directie/(interim)-management
Beleid en bestuur

35 procent van de werkende beroepsbevolking werkt in een vakgebieden dat zich niet of minder goed leent voor de 1,5 meter economie. De top-10 daarin zijn:

Onderwijs, opleiding en training
Verpleging/ Verzorging/ Welzijn
(para)Medische dienstverlening (mens of dier)
Cultureel/ Kunst
Horeca/ Bediening en voedselbereiding
Sociaal/ Maatschappelijk/ Agogisch
Toerisme/ Recreatie/ Sport
Installatie, reparatie en onderhoud
Beveiliging/Defensie/Politie/Brandweer 

RSS feed van de Bureaus pagina

Bureaus

RSS feed van de Media pagina

Media

RSS feed van de Marketing pagina

Marketing