Weinig starters in Nederlandse bedrijfsleven

Weinig starters in Nederlandse bedrijfsleven

06-09-2021 (10:40) - Economisch

In augustus waren er relatief weinig starters in het Nederlandse bedrijfsleven, in totaal 17.258. Dit blijkt uit het KVK Trendrapport Bedrijfsleven over augustus 2021. De zomer is altijd een luwe periode, maar ook vergeleken met dezelfde maand vorig jaar is er een afname van 5%.
 
In juni en juli noteerde KVK maandelijks nog meer dan 20.000 starters. Anderzijds was ook het aantal stoppers in augustus erg laag, namelijk 7.996. In juni en juli lag het aantal stoppers nog rond de 9.000, deze cijfers zijn in lijn met die van vorig jaar. Het aantal faillissementen is onveranderd laag, ditmaal betrof het 99 bedrijven, een daling van 29% ten opzichte van vorig jaar. Het totaal aantal Nederlandse bedrijven per 1 september 2021 is 2.164.181, een netto stijging van 9.219 ten opzichte van augustus 2021.
 

Steunmaatregelen

KVK heeft prof. dr. Joris Knoben, hoogleraar Bedrijfseconomie aan de Radboud Universiteit, gevraagd de cijfers uit het Trendrapport Bedrijfsleven te duiden. "Het aanhoudende lage aantal faillissementen en stoppers kan verklaard worden vanuit de nog steeds geldende steunmaatregelen vanuit de overheid", stelt Knoben. "Als die, zoals gepland, per 1 oktober worden stopgezet is de verwachting dat er weer meer bedrijven zullen (moeten) stoppen. Het lage aantal starters is, naast het seizoens-effect, ook te verklaren vanuit de aantrekkende arbeidsmarkt. Er zijn veel vacatures en in diverse sectoren stijgen de lonen. In loondienst gaan wordt daarmee een aantrekkelijk alternatief voor het starten van een bedrijf."
 

RSS feed van de Bureaus pagina

Bureaus

RSS feed van de Media pagina

Media

RSS feed van de Marketing pagina

Marketing