Werkgevers opnieuw van plan om meer mensen aan te nemen

11-06-2019 (10:14) - Economisch

De werkgelegenheidsverwachting onder Nederlandse werkgevers is in het derde kwartaal gelijk gebleven, ten opzichte van het tweede kwartaal van 2019. Het werkgelegenheidscijfer komt dit kwartaal uit op +5 procent en illustreert het positieve voornemen van werkgevers om medewerkers aan te nemen. 


Dat blijkt uit de Manpower Group Employment Outlook Survey uitgevoerd onder 59.000 werkgevers, waarvan 750 uit Nederland. In alle negen arbeidssectoren verwachten werkgevers dit kwartaal meer medewerkers aan te nemen. 


'Na twee kwartalen van voorzichtig optimisme zijn Nederlandse werkgevers wederom licht positief over de werkgelegenheidsverwachting voor het derde kwartaal van 2019', zegt Jeroen Zwinkels, Algemeen Directeur ManpowerGroup Nederland. 'We zien dat werkgevers steeds beter gewend raken aan de nieuwe situatie op de arbeidsmarkt. Hierdoor zetten zij steeds vaker in op de training en het bijscholen van medewerkers.' 

 

minder negatief

Ook in de financiële sector verwachten werkgevers het komende kwartaal weer meer mensen aan te nemen. Dat terwijl Q2 nog de eerste negatieve werkgelegenheidsverwachting in vijf jaar tijd liet zien. Het werkgelegenheidscijfer in deze sector herstelt zich van -2 naar +6 procent.


Daarnaast hebben werkgevers in de transportsector (van -1 naar +9 procent) en de landbouw, bosbouw en visserij (van -4 naar +4 procent) hun negatieve verwachtingen uit het vorige kwartaal inmiddels rechtgezet. Werkgevers in de nutssector (+11 procent) zijn het positiefst gesteld, terwijl hun collega’s in de retailsector (+2 procent) het minst optimistisch zijn.


juiste kandidaat

De juiste kandidaat vinden kan nog wel een uitdaging zijn. Het percentage Nederlandse werkgevers dat daar moeite mee heeft is wel gedaald van 73 naar 68 procent. Vooral in de transportsector is het voor werkgevers makkelijker geworden de juiste medewerkers te vinden. Een reden hiervoor kan zijn dat 43 procent van de werkgevers in deze sector betere arbeidsvoorwaarden biedt ten opzichte van een jaar geleden. 


Zwinkels: 'Met onze oplossingen en initiatieven proberen we op een andere manier antwoord te bieden op de huidige schaarste op de arbeidsmarkt. Een groot gedeelte van de oplossing ligt echter bij werkgevers en werknemers zelf. Zo moeten werkgevers voldoende middelen vrijmaken om te kunnen investeren in de training en bijscholing van medewerkers en vraagt het om een flinke investering in tijd en moeite aan de werknemerskant.'


binnen europa

Werkgevers in alle Europese landen blijven positieve werkgelegenheidscijfers rapporteren. Italië en Spanje zijn het minst optimistisch (+1%). Duitsland en Frankrijk noteren +5%, België +3% en het Verenigd Koninkrijk meldt een gezonde +4%. Het optimisme onder werkgevers in de Verenigde Staten groeit naar +21%. 


RSS feed van de Bureaus pagina

Bureaus

RSS feed van de Media pagina

Media

RSS feed van de Marketing pagina

Marketing