'Woordmerk Zwarte Piet voor schoonmaakmiddelen moet uit merkenregister'

05-12-2019 (13:22) - Economisch

Jurididisch platform LegalMatters start een procedure bij het Bureau voor de Intellectuele Eigendom om het woordmerk 'Zwarte Piet' uit het merkenregister te laten halen. Het merk werd in oktober 2014 in de Benelux geregistreerd voor bleekmiddelen, reinigingsmiddelen, zepen, installatie van roetfilters, bouw van schoorstenen en afzuiginstallaties.
 
Piet-Hein Boekel van LegalMatters laat weten: 'Ik wil niemand de zwarte piet toespelen, maar ik ben wel benieuwd of het Bureau voor de Intellectuele Eigendom anno 2019 het standpunt durft in te nemen of het woordmerk Zwarte Piet inmiddels aanstootgevend is of racistisch. Daarom zullen we op korte termijn deze zaak aanhangig maken.'
 
Het Bureau voor de intellectuele eigendom mag merken weigeren in te schrijven in het merkenregister als die in strijd met de goede zeden, openbare orde of beschrijvend zijn. Het Bureau heeft wel vaker merkdepots geweigerd die aanstootgevend waren, zoals de term 'Joden' voor douchekoppen. Daarentegen is het woordmerk 'Secret Hitler' voor bordspelen en kaartspelen er in 2018 bij het Internationale merkenbureau wel doorheen gekomen.

 


RSS feed van de Bureaus pagina

Bureaus

RSS feed van de Media pagina

Media

RSS feed van de Marketing pagina

Marketing