Classic Rock in een nieuw jasje

20-03-2013 (00:00) - Kijkcijfers

Nederland is aan het vergrijzen, dus waarom dan niet een nieuw programma vol met personen die rijden in een Canta, grijs en gepensioneerd zijn, oftewel 70-plussers? Nederland 1 of eigenlijk NPO 1 zoals de nieuwe naam luid, is op zaterdag 9 maart met het programma “Golden Oldies” gestart. Golden Oldies is een programma waarin Ruben Nicolai aan de slag gaat 
met veertig 70-plussers en hier een koor van wil samenstellen. De doelstelling is om naar een knallend rock concert in Koninklijk Theater Carré toe te werken en de klassieke rocksongs in een nieuw jasje te steken.
 
De kijkcijfers
Op zaterdag 9 maart was de kick-off van het programma, met een gemiddelde kijkdichtheid van 7,4% en een marktaandeel van 14,7% op de STER doelgroep 25-59 jaar, heeft het een mooi resultaat behaald. De week erop zaterdag 16 maart was de gemiddelde kijkdichtheid 7,1%.  Als we gaan kijken naar de kijkdichtheden van de programmering  die de afgelopen weken op de zaterdagavond stonden geprogrammeerd bij de NPO 1, zoals “Droomhuis Gezocht” met een gemiddelde kijkdichtheid van 5,9% en  “Evenblij Met” met een gemiddelde  kijkdichtheid van 6,5%, was de keuze voor een bejaard koor helemaal zo gek nog niet. Dus als we de cijfers moeten geloven gaat niet alleen de leeftijd van de deelnemers geleidelijk omhoog, maar de kijkcijfers stijgen samen met het programma ook lichtelijk. 
 
De tegenprogrammering op 9 maart bij de concurrerende  zenders is natuurlijk ook niet geheel onbelangrijk. Op RTL4 werd “Weet ik Veel” en de “Grote Improvisatie Show” uitgezonden en op SBS6 stond “Showbizz Quiz” geprogrammeerd.  RTL4 kwam uiteindelijk als grote winnaar naar voren met een gemiddeld kijkcijfer van 13,7% en een gemiddeld marktaandeel van 26,9% (tijdvak 21:30 t/m 22:30 uur). 
 
Als we kijken naar de personen die de programma’s presenteren op de zaterdagavond zien we dat de     “Lama’s” eigenlijk weer terug op de buis zijn. Waar voorheen Jeroen van Koningsbrugge op de zaterdagavond te zien was met het programma “Ik Hou van Holland”(RTL4) hebben we nu op de zaterdagavond Ruben Nicolai met “Golden Oldies” (NPO1) en Tijl Beckand en Ruben van de Meer met de “Grote Improvisatieshow” (RTL4). Opmerkelijk is dat vroeger de Lama’s nog  gezamenlijk te zien waren bij de publieke omroep. Tegenwoordig is alleen Ruben Nicolai de publieke omroep nog trouw gebleven en hebben de overige drie Lama’s de overstap naar RTL gemaakt en plukt RTL hier ook zeker de vruchten van.
 
Mocht je benieuwd zijn naar de talenten die uiteindelijk Koninklijk Theater Carré op zijn kop moeten gaan zetten, kijk dan naar Golden Oldies op de zaterdag avond op de NPO 1 vanaf 21:45 t/m 22:30.
 
Daniël Dresden, RTV-Planner, ZenithOptimedia Nederland

 


Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.