Nothing changes on New Year’s Day

03-01-2013 (08:44) - Kijkcijfers

Het zit er weer op: 2012. De dag na oudjaar wordt meestal ingevuld door uitslapen, dan de restanten van het vuurwerk wegvegen, en de sportieveling onder ons waagt zich aan een nieuwjaarsduik. Maar nieuwjaarsdag bestaat voor velen uit voornamelijk ‘bankhangen’. De televisie staat dan uiteraard volop aan. 
 
Darts is terug
De meeste Nederlanders schakelden in op het Half Acht Nieuws of het Journaal van Acht Uur. Er keken respectievelijk 1.786.000 en 2.058.000 mensen naar om de zien of er nog veel vuurwerkslachtoffers of andere incidenten waren.
 
Grote verrassing was de dartfinale van de PDC op RTL7. Circa 1,7 miljoen kijkers zagen onze landgenoot Van Gerwen onderuit gaan tegen Phil ‘The Power’ Taylor. Op 30 december werden de halve finales ook al extreem goed bekeken. Darten is terug. Mooi voor de dartsport en mooi voor RTL7.
 
Bij SBS6 zal er misschien wel met enige jaloezie naar de mooie kijkcijfers worden gekeken. De zender had in de succesjaren van darter ‘Barney’  ook dat goud in handen, maar besloot een aantal jaren geleden te stoppen met de registraties van de dartwedstrijden.
 
Nu zond SBS6 de kick-off uit van “Sterren dansen op IJs”. Ongeveer 869.000 mensen schakelden in op deze ijspret. 
 
Geen boeren
Waar Nederland 1 in 2012 met bijna 3,7 miljoen kijkers het nieuwe jaar in knalde met een aflevering rond Boer zoekt Vrouw, deden ze het in 2013 wat bescheidener. Op Nederland 1 stond nu het EO-programma “Nederland maakt het goed” geprogrammeerd. Dit programma boeide rond de 659.000 kijkers en had daarmee een marktaandeel van bijna 9%. De herhaling van de TV Draait door 2012 op Nederland 3 had met een marktaandeel van meer dan 8% een soortgelijk resultaat. De avond daarvoor keken er ook al maar liefst 1,5 miljoen naar Matthijs en zijn tafeldames. 
 
Typisch nieuwjaarsdag
U2 zong het al eens met waarschijnlijk een andere gedachte: Nothing changes on New Year's Day. Dus de typische en traditionele nieuwsjaarsprogrammering was uiteraard ook weer op de buis. Het Neujahrskonzert, Skispringen vanuit Garmisch Partenkirchen, en ook het Cirque De Monte Carlo boeiden respectievelijk circa 1,1 miljoen; 820.000 en 890.000 kijkers. Veronica bouwt met de film de “The Hangover” aan een eigen nieuwe traditie. Met bijna een half miljoen mensen met een kater op de bank lukt dat behoorlijk.
 
Het is de vraag wat 2013 voor alle zenders en de kijkers gaat opleveren er zullen wel een aantal mooie en leuke nieuwe programma’s komen, maar over het algemeen zal er waarschijnlijk weinig veranderen… 
 
Jurgen Verstegen; RTV Director ZenithOptimedia
 

 


Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.