Oranje valt terug, Geel demarreert!

16-07-2014 (00:00) - Kijkcijfers

Het WK voetbal is ten einde. De oranje-prullaria verdwijnt langzaam aan uit het straatbeeld. Na weken, aaneengesloten dagen voetbal op tv is dat behoorlijk afkicken voor menig sportfanaat. Gelukkig voor hen is er nog altijd de jaarlijks terugkerende ronde van Frankrijk om op terug te vallen. De prestigieuze wielerwedstrijd welke sinds 1903 wordt verreden, startte dit jaar op zaterdag 5 juli j.l. in Engeland.
 
Traditiegetrouw doet de NOS live verslag van het evenement. De uitzending van de eerste etappe, van Leeds naar Harrogate startte op Nederland 1 vanaf het middaguur en werd door gemiddeld 633.000 (doelgroep 6 jaar en ouder) wielerfans bekeken. Vanwege ‘Studio Brazil’ werd halverwege de uitzending uitgeweken naar Nederland 2. De finish, welke doorgaans beter wordt bekeken trok ook nu meer bekijks. Maar liefst 697.000 personen zagen de Duitser Marcel Kittel als eerste over de finish komen. 

Hollands Glorie
De uitzendingen van de NOS kennen op doordeweekse dagen wisselende kijkcijferaantallen. De laatste van de drie Engelse etappes op 7 juli j.l is tot nu toe het minst goed bekeken. Op deze zonnige maandag –noem het de directe aanleiding- zaten 405.000 belangstellenden voor de televisie. Dat Nederlanders chauvinistisch zijn ingesteld, wanneer het ‘ons’ goed gaat werd wederom bewezen in de vijfde etappe van Ieper (België) naar Arenberg. De eerste overwinning van de Nederlander Lars Boom was de oorzaak van het feit dat 881.000 kijkers op deze doordeweekse woensdag gekluisterd aan de buis zaten. De eerste serieuze bergetappe van afgelopen zondag, 13 juli is tot nu toe de best bekeken uitzending. Het kijkcijfer kwam uit op 1.037.000.
 
Doorkachelen
Het napraten gebeurt in ‘De Avondetappe’. Het programma dat deel uitmaakt van NOS Sportzomer is haar reeks begonnen op maandag 6 juli en wordt dagelijks uitgezonden op Nederland 1 omstreeks 22:30 uur. Mart Smeets, sinds jaar en dag host van het programma, trekt met het programma gemiddelde kijkcijfers welke liggen tussen de 950.000 en 1,3 miljoen kijkers met gemiddelde marktaandelen, liggende tussen de 18% en 24%. De uitzending van afgelopen zondag kende daarin een uitzondering. Dankzij het doorkijkeffect van de, eerder die avond, gespeelde WK finale bereikte het programma een marktaandeel van 31,3% op de doelgroep 6 jaar en ouder. 
 
‘Tour du Jour’ op RTL 7 start pas dinsdag 15 juli. Dit komt waarschijnlijk omdat presentator Wilfred Genee eerder al het melancholische ‘VI Oranje’ leidde en even een rustmoment gegund werd. Michael Boogerd en Eddy Plankaert zitten steevast in het zadel gedurende de programmareeks, aangevuld met wisselende gasten. Voor Genee is het dus nog even geen vakantie, het is door kachelen geblazen. Nu maar hopen voor de mannen van RTL7 dat zij niet met al te grote uitslagen gedeclasseerd worden door de collega’s van de NOS.
 

Jeff Groot, RTV Planner ZenithOptimedia Nederland 


Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.