Primitieve huiskamer trapt matig af

30-01-2013 (08:41) - Kijkcijfers

Wilfried de Jong in een kooi, 1440 minuten lang, met vogels van divers pluimage. Wat misschien doet denken aan een natuurwetenschappelijk experiment, maar wat feitelijk een vraaggesprek van 55 minuten op televisie is. 
 
In zijn programma ‘24 uur met’ ontvangt De Jong cabaretiers, voetballers, ondernemers en andere Bekende Nederlanders. Hij bouwt binnen een etmaal een band met zijn gasten op en ontlokt hen met regelmaat spraakmakende quotes en zo nu en dan maken we ook nog een emotionele bekentenis mee. Het VPRO programma begon onlangs aan haar zevende seizoen op Nederland 3.
 
Net als in seizoen 6 staat ook de huidige reeks geprogrammeerd op de vrijdagavond.  Een avond met traditioneel veel competitieve weerstand. Daar lijkt het programma dan ook hinder van te ondervinden. In seizoen 5, toen nog op de maandagavond werd uitgezonden, behaalde het gemiddeld 476.000 kijkers. Afgelopen seizoen moest de gemiddelde uitzending het doen met 368.000 belangstellenden van 6 jaar en ouder. Weliswaar waren de resultaten sterk afhankelijk van de genodigde ‘vogel’.
 
Best bekeken
In de best bekeken uitzending van de vijfde reeks was Jochem Meyjer te gast. Op zes februari trok het programma toen maar liefst 734.000 kijkers. Uit de cijferanalyse blijkt dat de uitzending met de ADHD-cabaretier bij een breed publiek goed scoorde. Van jong tot oud. In seizoen 6 was het slaapgast Klaas-Jan Huntelaar die voor de hoogste kijkcijfer aantallen zorgde. Deze aflevering, eind mei vorig jaar, werd bekeken door 531.000 geïnteresseerden. Enigszins voorspelbaar waren de hogere kijkdichtheden bij de jongere doelgroepen 20-34 jaar. Binnen de doelgroep Mannen 20-34 behaalde het programma zelfs een marktaandeel van 32,5%.

Katja Schuurmaneffect
De eerste twee afleveringen van het huidige seizoen met cabaretier Javier de Guzman, en ondernemer Erik de Vlieger laten met kijkcijfers van respectievelijk 392.000 en 301.000 kijkers geen spannende dingen zien ten opzichte van de kijkcijfergemiddelden van vorig seizoen. De volgende gasten zijn schrijver Özcan Akyol  en acteur Willem Nijholt. Op 15 februari sluit ‘24 uur met’ af met Katja Schuurman. Een koud kunstje om te voorspellen dat haar komst zeer waarschijnlijk meer dan gemiddelde kijkcijfers gaat opleveren, binnen vrijwel zeker de mannelijke doelgroepen. 
 
Jeff Groot RTV Planner ZenithOptimedia
 

 


Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.