Tendentieus, (on)gefundeerd en nodeloos kwetsend!

14-08-2013 (14:00) - Kijkcijfers

Alweer twee weken geleden vond de aftrap van de nationale voetbal competitie plaats. Het voetbalprogramma VI is er uiteraard weer bij en is als vanouds twee keer per week  – op de maandag- en vrijdagavond-  te zien op RTL7. Vaste tafelgasten, ex-hoofdredacteur van het gelijknamige blad Johan Derksen en de altijd goedlachse René van der Gijp praten onder leiding van Wilfred Genee weer anderhalf uur over, volgens vele mannen, de belangrijkste bijzaak in het leven.
 
Seizoen zes trapte af op maandag 29 juli. Ondanks de vakantieperiode werd er redelijk gekeken door zowel Mannen 20-49 als Mannen 50 jaar en ouder, met respectievelijk kijkdichtheden van 6,3% en 6,5% binnen de doelgroepen. Op Mannen 20-49 leverde dit een marktaandeel op van 21,5%. Gelijk leverde deze uitzending óók de eerste rel van het seizoen op. De tranen van de onlangs naar FOX getransfereerde Toine van Peperstraten vormden het middelpunt van spot tijdens deze eerste aflevering.
Het voorval kabbelde vervolgens nog even voort in diverse andere media. Op maandag 5 augustus maakte René van der Gijp boze tongen los door zijn vermeende anti-homo uitspraken. Deze aflevering kon bij Mannen 20-49 rekenen op gelijkwaardige waarderingen ten opzichte van de eerste uitzending. Bij Mannen 50 jaar en ouder was een duidelijk stijging waarneembaar met een kijkdichtheid van 7,8%. Goed voor een marktaandeel van bijna 16%. Deze opgaande lijn werd doorgetrokken tot de ‘roze’ uitzending van afgelopen vrijdag jongstleden met Gerard Joling, waarbij een kijkdichtheid van 9,1% werd bereikt. De man in de doelgroep 20-49 is waarschijnlijk nog steeds vakantie aan het vieren. Met 5,8% consolideerde de kijkdichtheid-range binnen dit publiek. 
 
Jan van Halst, concullega van FOX, werd in de uitzendingen ook op de hak genomen naar aanleiding van een interview met AZ trainer Gertjan Verbeek. Onsportief gedrag? Het heeft er in ieder geval enige schijn van dat het programma niet content is met het feit dat het geen bewegende beelden meer mag laten zien van de wedstrijden. Deze rechten zijn voortaan immers vergeven aan nieuwkomer FOX. De kick-off van dit nieuwe brede entertainment kanaal vindt plaats op maandag 19 augustus. Zij zullen eveneens op de maandagavond een voetbalprogramma brengen, hetzij met een meer analytisch karakter en quotes uit zowel de Nederlandse als de diverse buitenlandse competities. Toine van Peperstraten en Jan van Halst verzorgen overigens de een-tweetjes.
 
Wie het laatst lacht, lacht het best? We gaan het meemaken!
 
Jeff Groot, RTV-Planner ZenithOptimedia
 

 


Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.