Under the Dome bezorgt SBS6 een mooie maandagavond

12-11-2013 (17:06) - Kijkcijfers

Maandagavond 12 november zond SBS6 de laatste drie afleveringen van seizoen 1 van de serie Under the Dome uit. De reacties op de sociale media waren duidelijk: het einde was erg onduidelijk...
 
Een einde waar geen touw aan vast is te knopen en dus veel mogelijkheden voor een tweede seizoen biedt. En dat komt er. In Amerika zal dit zomer 2014 zijn, dus waarschijnlijk oktober 2014 in Nederland. SBS6 startte op 7 oktober met de Amerikaanse serie gebaseerd op een verhaal van Stephen King. 
 
In Under the Dome zien we het Amerikaanse plaatsje Chester’s Mill waar ineens een mysterieuze en ondoordringbare koepel over heen is gekomen. Het waarom en hoe speelt een grote rol in het verhaal. Mooi is te zien hoe de verschillende karakters omgaan met hun apocalyptische angsten.
 
Doorkijkeffect
Er werden steeds twee afleveringen achter elkaar geprogrammeerd om de kijker langer vast te houden. Gewoon de maandagavond lekker de hele avond in je serie duiken.
 
De eerste uitzendavond was meteen de best bekeken: meer dan 1,2 miljoen mensen schakelden in op SBS6. Daarna liep het aantal kijkers gestaag af. Zoals in de grafiek te zien is bleef het aantal kijkers rond het miljoen kijkers liggen. Alleen de laatste uitzendavond zakte het aantal naar circa 778.000 kijkers. Daar is echter nog niet het uitgesteld kijken in meegenomen, en dat kan nog wel eens het verschil maken omdat op deze avond drie afleveringen achter elkaar werden uitgezonden. Dat is namelijk een hele zit. 
 
Grafiek: Absolute aantal kijkers 6 jaar en ouder (*1.000)
 
Terugloop
SBS6 zal erg tevreden zijn met de algehele prestatie van Under the Dome. Dat het aantal kijkers afneemt naarmate de serie vordert is een veel gezien verschijnsel. Mensen die een eerder aflevering hebben gemist kunnen niet zomaar halverwege het verhaal invallen en zullen de serie niet gaan volgen. In Amerika was deze tendens ook te zien. Fox ondervindt hetzelfde verschijnsel met hun series als Da Vinci’s Demons en The Bridge.
 
De maandagavond stond op SBS6. Under the Dome was wekelijks met Hart van Nederland, Waar is de Mol? en Dokter Tinus in het rijtje kijkcijfer successen terug te vinden. Vanaf volgende week moeten de maandagavond films Under the Dome doen vergeten.
 
Jurgen Verstegen, RTV-Director ZenithOptimedia

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.