Utopia en nu?

30-07-2014 (00:00) - Kijkcijfers

Utopia. Je vindt het leuk of juist vreselijk, maar iedereen in Nederland heeft in ieder geval van het programma gehoord. Zoals eerder in de kijkcijferrubriek van fonkonline beschreven, werd Utopia met veel bombarie gelanceerd door middel van veel promo’s en persaandacht. Het programma werd aangekondigd als Big Brother 2.0 waar de bewoners zichzelf moesten onderhouden en waar ze zelf een eigen maatschappij moesten creëren. Nederland was nieuwsgierig en de eerste aflevering werd meteen door circa 1,5 miljoen mensen bekeken. Nu na alweer 29 weken non-stop uitzenden is het interessant om de stand van zaken te bekijken. 
 
Ook mannelijke Nederland kijkt graag
Indien gekeken wordt naar de cijfers van de reguliere uitzending van 19:30 zijn er een aantal trends te signaleren. Het komt niet als een verassing dat de vrouwelijke doelgroepen het best kijken naar Utopia. Vooral de vrouwen 20-34 doelgroep kijkt opvallend goed met een gemiddelde kijkdichtheid van 5,9 over de gehele periode en een gemiddeld marktaandeel van 17,7%. Sowieso kijkt de over het algemeen moeilijk te bereiken doelgroep 20-34 jaar goed naar het programma. Ja, dat betekent dus ook de mannen. Ook de mannen uit de oudere doelgroep 20-49 jaar kijken goed naar het programma met gemiddeld een kijkdichtheid van 4,5 en een marktaandeel van 15,4% over de gehele periode. Wat het meest opvalt, is dat de AB1 doelgroep het programma goed volgt. 
 
Eigenlijk is dit niet heel verwonderlijk want we weten dat makkelijk verteerbare programma’s zonder hoog niveau zoals “Oh Oh Cherso” en alle spin-offs zeer goed in de smaak vallen bij de AB1 doelgroep. Utopia is geen uitzondering.
Stabiele factor
Utopia bereikte in de eerste uitzendweek gemiddeld het hoogste aantal van 1.377.008 personen, na 29 weken ligt dit gemiddelde rond de 618.000 (doelgroep 6 jaar en ouder). De nieuwigheid is er af en dat is te zien in een lichte daling van kijkdichtheden vanaf week 18, maar er blijft een hoog aantal trouwe kijkers. Uiteraard heeft Utopia te lijden gehad onder het WK geweld op de NOS, maar welke ander programma heeft dat niet? De late uitzendingen om 23:30 laten lagere, maar ook zeer stabiele kijdichtheden zien op bijna alle doelgroepen. En dit over de gehele periode dat het wordt uitgezonden.
 
De verwachting is dat de kijkcijfers het najaar weer zullen stijgen, maar het niveau van de eerste weken zal niet meer worden geëvenaard. Interessant is wat er met het programma gaat gebeuren. Kan het zich blijven vernieuwen? Zal Utopia 31 december stoppen zoals beoogd of komt er een doorloop of vervolg? Mensen kunnen zich overigens nog steeds aanmelden om een nieuwe bewoner te worden en het is zeer aannemelijk dat SBS6 dit succes wil voorzetten in 2015.
 
Anthony Hadley; Senior RTV planner ZenithOptimedia
 

 


Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.