Zaterdagavond komedie-night

20-08-2014 (08:18) - Kijkcijfers

Om de zomerstop van grote publiekstrekkers als ‘Holland’s Got Talent’, ‘Ik Hou Van Holland’ en de ‘Jongens Tegen De Meisjes’ te overbruggen zendt RTL4 sinds 26 juli elke zaterdag avond vanaf 20:00 uur voorstellingen uit van bekende cabaretiers. Ieder jaar tijdens de zomerstop is het voor de zenders weer een uitdaging om het TV kijkende publiek te blijven boeien, vooral als de zon ook nog veelvuldig schijnt. RTL4 ging afgelopen weken die uitdaging aan met een komedie night op de zaterdag avond.
 
Met namen als Richard Groenendijk, Brigitte Kaandorp, Javier Guzman en Najib Amhali was er voor elk wat wils. De eerste 3 voorstellingen die om 20:00 uur geprogrammeerd stonden (Richard, Javier en Brigitte) behaalden een stabiele, maar tegenvallende gemiddelde kijkdichtheid van 5,1% op boodschappers 20-49 jaar en 4,1% op 6 jaar en ouder. De tweede voorstellingen op de avond (vanaf ca. 22:00 uur; Veldhuis & Kemper, Leon van der Zanden en Jurk) deden het een stuk minder goed en behaalden een gemiddelde kijkdichtheid van 2,9% op boodschappers 20-49 jaar en 2,4% op 6 jaar en ouder. 
 
Overall werden de uitzendingen de afgelopen weken iets beter bekeken door de vrouwelijke 20-49 jarigen (gem. kdh van 4,8%) dan door de mannen (gem. kdh van 3,6%).
 
Afgelopen zaterdag was het echter de beurt aan publiekslieveling Najib Amhali met zijn show ‘Alles Komt Goed’ en hier werd een mooie kijkdichtheid van 8,9% behaald op de boodschappers doelgroep en 6,5% op 6 jaar en ouder. Dit waren ruim 1 miljoen kijkers, terwijl de vorige cabaretiers niet boven de 730.000 kijkers uitkwamen.
 
Marktleider op 6 jaar en ouder was gedurende de afgelopen weken op zaterdagavond de NPO 1 met concurrerende programma’s zoals ‘50 jaar Van Duin’ en ‘Ik Vertrek’. Tevens blijkt uit het schakel gedrag dat RTL4 kijkers rond 20 uur overschakelden naar het journaal op de NPO 1.
 
Vanaf aankomende zaterdag zal echter weer het nieuwe seizoen van ‘Holland’s Got Talent’ van start gaan, wat vorig jaar gemiddeld ca. twee miljoen kijkers trok. Hierna zal op 23 augustus hekkensluiter Hans Teeuwen met zijn show ‘Spiksplinter’ te zien zijn. Verstandig geprogrammeerd om 22:50 uur vanwege de ongetwijfeld grove content. 
 
Alhoewel RTL een goede poging heeft gewaagd om cabaret shows van gevestigde namen op de zaterdag avond te programmeren vielen de resultaten toch wat tegen. Nu het einde van de zomerstop en vakantie in zicht is zal er ongetwijfeld weer een stijgende lijn in marktaandeel te zien zijn.
 
Suzanne Weijerman, Senior RTV Planner ZenithOptimedia Nederland
 

 


Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.