Back to the office? Zo maak je je kantoor energiezuiniger

07-07-2021 (16:28) - Lifestyle

Als je kantoor het afgelopen jaar grotendeels leeg stond, zul je vast hebben gemerkt dat de energierekening stukken lager was – tenzij iemand vergeten had het licht uit te doen in maart. 
 
Steeds meer kantoren gaan weer (deels) open. Het is dan ook het perfecte moment om eens kritisch te kijken naar de inrichting van je kantoor om het wat huiselijker te maken (zoals we nu gewend zijn te werken). Maar nu is ook de juiste tijd om aanpassingen door te voeren die je gaan helpen energie te besparen. 
 
Wij zetten een aantal tips voor je op een rijtje die je gaan helpen om een energiezuiniger kantoor op te zetten. 
 

Stap nu eindelijk over op led verlichting

Hallo? Halogeenlampen? Hangen er in jullie kantoor nog gloei- of halogeenlampen dan is het hoog tijd om daar verandering in te brengen. Ga alle lampen in jullie kantoor af en check of je er een zuiniger lampje in kunt hangen. 
 

Zet verlichting slim in: less is more

Heb je echt een plafond vol met lampen nodig om de hele ruimte volop te verlichten? Of zou je een prettigere sfeer kunnen creëren als je plafonnières boven tafels hangt, en elke medewerker een tafellamp krijgt die ze zelf op een fijne hoogte, warmte en misschien zelfs kleur kunnen instellen? Door flexibel om te gaan met het soort lampen en de plaatsing, kun je vaak minder lampen installeren en een net zo goed verlichte werkomgeving creëren.
 

Gebruik bewegingssensoren

Gaan jullie allemaal buiten de deur lunchen? Dan is het absoluut niet nodig om alle lampen aan te laten. Met bewegingssensoren heb je nooit meer de discussie over wie er als laatste naar buiten ging en alle lampen aan liet staan. 
 

Ga voor minder sluipverbruik

We maken ons allemaal onbewust schuldig aan sluipverbruik. We laten op het einde van de dag onze laptops en computers in stand-by. We hebben onze telefoon continu aan de lader hangen, terwijl die al uren vol is. Niet alleen is dat niet top voor je apparaten, het is ook niet goed voor je energierekening. Met standby-killers en regelmatige reminders voor personeel dat ze hun stekkers moeten uittrekken, voorkom je een groot deel onnodig verbruik. 
 

Trek de printer uit het stopcontact

Hoe vaak wordt er bij jullie op kantoor nog daadwerkelijk iets geprint? De meeste papieren zijn overbodig geworden, maar de printer staat desondanks altijd aan. Voor het geval dat. Niet slim! Printers verbruiken redelijk wat energie, dus je kunt hem beter uitzetten of de stekker helemaal uit het stopcontact trekken, en pas weer aanzetten als je hem echt nodig hebt. Dit geldt ook voor andere grote apparaten die jullie slechts sporadisch gebruiken.
 

Een lagere energierekening is teamwork

Betrek het hele team bij jullie energieverbruik en wees er transparant over. Laat bijvoorbeeld door middel van challenges zien hoe jullie maand op maand jullie energieverbruik terugdringen. Zo wordt zuinig zijn nog leuk ook!