Overmatig en zwaar drinken op een all time low in 2020

11-03-2021 (16:45) - Lifestyle

Het percentage Nederlanders dat overmatig en zwaar drinkt, is nog nooit zo laag geweest als afgelopen jaar. Dat blijkt uit de jaarcijfers over 2020 van het CBS, RIVM en Trimbos Instituut die vandaag gepubliceerd zijn. In 2020 bedroeg het percentage van de volwassen bevolking dat overmatig dronk 6,9%. Dit is aanzienlijk lager dan in 2019 toen dit percentage 8,5% was.
 
Een overmatige drinker is iemand die meer dan 14 (voor vrouwen) of 21 (voor mannen) glazen alcohol per week drinkt. Een zware drinker is iemand die minstens één keer per week 6 glazen (man) of 4 glazen (vrouw) of meer alcohol op een dag drinkt. De dalende trend heeft niet alleen te maken, er was de jaren ervoor ook al een consistente daling te zien.
 
Deze trend is ook zichtbaar in andere statistieken. Zo is het percentage mensen dat met teveel drank op achter het stuur kruipt gedaald van 4% in 2002 naar 1,4% bij de meest recente meting. Ook vrouwen die zwanger zijn drinken veel minder. En het drankgebruik bij scholieren is de afgelopen vijftien jaar gehalveerd.