Tegenwoordig kun je eenvoudig online bij de audicien je gehoor testen

22-06-2021 (12:34) - Lifestyle

 
Mensen met gehoorschade of een minder goed gehoor hebben een levenskwaliteit die een stuk lager ligt dan van personen bij wie het gehoor 100 procent in orde is. Helaas komen hoorproblemen de laatste jaren in Nederland steeds vaker voor. En zeker niet alleen onder ouderen, maar vooral ook veel onder relatief jongere mensen. Dat heeft onder meer te maken met te lang naar te harde muziek luisteren, festivalbezoek zonder gehoorbescherming of overmatig gamen met een koptelefoon op die te hard staat.

Heb je gehoorproblemen? Dan kan je levensvreugde een flinke knauw oplopen. Door een gratis hoortest online te doen via een erkende audicien, kom je er gauw achter wat er met je gehoor aan de hand is. Maar hoe werkt een gratis hoortest online en welke voordelen hebben dit soort testen te bieden?


Hoe werkt een gratis gehoortest online in hoofdlijnen?

Vrijwel elke erkende audicien die zichzelf serieus neemt, biedt vandaag de dag via zijn website een gratis hoortest online aan. Deze testen zijn opgesteld op basis van wetenschappelijk onderzoek, ontwikkeld door professionals en dus betrouwbaar.

De meest tests beginnen met enkele open vragen en/of meerkeuzevragen. Daarna volgt een luisteronderdeel, waarbij je gehoor op de belangrijkste onderdelen wordt getest. De test geeft vervolgens aan of er iets met je hoorkwaliteit aan de hand is of niet. Omdat de testen door audiologische wetenschappers zijn ontwikkeld, zijn ze betrouwbaar en kun je van de uitslag op aan.


De voordelen van een hoortest doen via internet

Meedoen aan een gratis hoortest online via een erkenden audicien heeft veel interessante te bieden. Het mooiste is natuurlijk dat je geen afspraak hoeft te maken bij een audiciens praktijk. Dat scheelt een hoop geregel en gedoe. Je doet gewoon je laptop open en weet snel waar je qua gehoor aan toe bent. Snel, want, dat is een tweede voordeel van hoortesten op het internet: een gemiddelde test neemt niet langer in beslag dan zo'n vijftien minuten.
 
Dat betekent dat je razendsnel uitslag hebt. Een derde plus van digitaal een gehoortest doen is, we vermelden het eigenlijk al, de zekerheid dat dit soort hoortesten volledig kosteloos zijn. Voor veel mensen met een modaal of gemiddeld inkomen is het leven al duur genoeg. Dus alles wat je mee kunt pakken om te besparen is dan mooi meegenomen.
 
Bron: https://www.vanboxtelhoorwinkels.nl/audicien


Wat te doen als blijkt dat er problemen zijn met je oren

Erachter komen dat je gehoor niet optimaal functioneert is uiteraard geen pretje. Maar gelukkig is dit niet het einde van de wereld. Mocht de test teleurstellend uitvallen voor jou, maak dan een afspraak met een audicien bij jouw in de omgeving. Je kunt dan opnieuw getest worden, puur als second opinion, en samen met de gehoorspecialist kijken of en zo ja welk type hoorapparaat jou zou kunnen helpen. Op het gebied van hoorapparaten is er tegenwoordig veel mogelijk, van toestellen die je in je oor of achter je oor kunt dragen. Een goede audiciens praktijk kan je hierover precies voorlichten en je helpen om de voor jou beste gehoorapparatuur aan te schaffen.