Tips voor jouw gebitsverzorging

03-03-2021 (11:38) - Lifestyle

Een goede mondverzorging is niet alleen goed voor je gebit, maar ook voor de algemene conditie van je lichaam. Zorgdragen voor deze goede mondverzorging volgen in onderstaande 3 tips.
 

Tip 1: 2x daags tanden poetsen met fluoride tandpasta

Door twee keer per dag je tanden te poetsen, gedurende 2 minuten per keer, heeft voldoende effect om de tanden en kiezen schoon te houden. De fluoride tandpasta doet ook pas na 2 minuten zijn werk en is nodig om tandbederf tegen te gaan. Dit tandbederf wordt veroorzaakt door wat wij eten en drinken. Hier zitten namelijk suikers en zuren in die het gebit aantasten en gaatjes kunnen veroorzaken. Door dagelijks te poetsen met fluoride tandpasta kan dit dus worden voorkomen. Tijdens het poetsen is het raadzaam de tong mee te nemen en over te borstelen, omdat hier ook altijd bacteriën op blijven zitten. Dit kan ook resulteren in een slechte adem. Het is goed om met een elektrische tandenborstel te poetsen, omdat gebleken is dat dit het gebit meer reinigt door verwijdering van tandplak en tandvleesontsteking minder snel te kop op komt steken dan wanneer je dit vergelijkt met het gebruik van een gewone tandenborstel.
 

Tip 2: Flos of rag regelmatig je tanden

Een gewone tandenborstel of elektrische kan niet overal bij het gebit komen. Vooral spleetjes tussen tanden en kiezen zijn een veelvoorkomende oorzaak van ophoping tandplak en dus ook een ophoping van bacteriën. Om dit voor te zijn, is het gebruik van flosdraad of raggertjes noodzakelijk. Door eens per dag, bij voorkeur in de avond, met een flosdraad of raggertje bij de tussenruimte tussen tanden en kiezen te komen, kun je dit ook goed schoonmaken. Bij grotere ruimtes tussen de tanden en kiezen is het raadzaam een tandenstoker te gebruiken, omdat deze vaak wat dikker is. Voor kleinere ruimtes voldoet het flosdraad en raggertje uitstekend.
 

Tip 3. Bezoek regelmatig een mondhygiënist

Bijna elke tandartspraktijk heeft wel een mondhygiënist, maar er zijn ook mondhygiënist-praktijken. Zo ook de mondhygiënist Ede. De mondhygiënist is dé specialist op het gebied van preventieve mondzorg en levert in die zin ook goede kwaliteit voor jouw gezondheid. Deze specialist geeft voorlichting en advies over hoe jij jouw tanden en kiezen en tandvlees het beste kan behandelen om het gezond te houden. En ze kunnen ook voorlichting geven over aandoeningen die ontstaan in de mond dat betrekking heeft op het eten en drinken. Daarnaast wordt er poetsadviezen en reinigingsadviezen gegeven. De specialist zal naast de gegeven adviezen ook controle doen van het gebit en hierbij tandsteen, tandplak en aanslag verwijderen, worteloppervlakken gladmaken en vullingen polijsten. Kortom, een algehele preventieve controle.