Wat zijn afkeurpunten van de APK?

14-08-2020 (14:37) - Lifestyle

De APK staat voor de meeste auto’s ieder jaar weer op de planning. De keurmeesters van garages voeren de keuringen uit aan de hand van de regels van de Wegenverkeerswet. Het belangrijkste van de keuring is of je auto aan de veiligheidseisen en milieueisen voldoet. Ook vindt er een check plaats op het juist geregistreerd staan bij de RDW. Er vindt doorgaans een keuring plaats op vijf facetten, zoals de voorkant, achterkant, zijkant, onderkant en binnenkant. Het is mogelijk dat je auto niet door de keuring komt en dan is het interessant om te weten wat de APK afkeurpunten zijn.
 

Beschadiging van banden of wielen

Als de banden van een auto zijn beschadigd of uitstulpingen hebben, is dat een afkeuringspunt. Ook dient er een minimale profieldiepte te zijn van 1,6 mm. Met betrekking tot de wielen geldt dat een breuk of een scheur een afkeurpunt is. Uiteraard dienen de wielen juist bevestigd te zijn. Overigens behoren banden met onvoldoende profiel tot een van de vaak voorkomende afkeurpunten. Wil je zekerheid voor de keuring over het profiel? Daarvoor is een profieldieptemetertje te gebruiken.
 

Geen overeenstemming auto en kentekenregistratie

De keurmeester kijkt ook naar het kenteken. Bijvoorbeeld of de auto in overeenstemming is met de gegevens van het kentekenbewijs. Dit is door iedereen overigens te controleren door een kentekencheck uit te voeren. Kloppen de gegevens niet dan is er sprake van een afkeurpunt.
 

Defecte of onjuiste verlichting

Alle verlichting van de auto dient correct te functioneren. Dat geldt zowel voor de lampen voorop als achterop de auto. Het is voordat je de auto laat keuren mogelijk om de verlichting te testen. Check bijvoorbeeld of de koplampen het doen net als de verlichting van de richtingaanwijzers, remlichten en achteruitrijlichten. Aan de binnenkant is het belangrijk dat de waarschuwingslampjes het doen. Deze moeten aan- en uitgaan als je de auto start.
 

Kapotte ruitenwissers of ruitensproeier

Een van de andere afkeurpunten van de APK heeft betrekking op kapotte ruitenwissers of defecte ruitensproeier. Dit is natuurlijk vooraf door jezelf gemakkelijk te checken. Zet daarvoor de ruitensproeier aan. De ruitenwissers moeten vanzelf aangaan. Komt er geen ruitensproeiervloeistof uit? Misschien is het reservoir dan leeg en is het tijd om er vloeistof in te doen.
 

Overige APK afkeurpunten

Er zijn natuurlijk nog meer APK afkeurpunten. Bijvoorbeeld als deuren niet goed openen en sluiten. Dat geldt eveneens voor de kofferklep en voor de motorkap. Als je auto is uitgevoerd met een brandstofdop dient deze bevestigd te zijn tijdens de keuring. Spiegels dienen heel te zijn net als dat je uitlaat geen lek mag hebben.