Culturele hoofdstad 2018 Leeuwarden trapt af met circulaire trui

18-10-2018 (11:31) - Marketing

In het kader van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad 2018 is de eerste circulaire Fryske trui ontwikkeld. Deze wordt gemaakt van oude ingezamelde wollen truien in combinatie met lokaal geteeld vlas.


De Fryske trui was de afgelopen week te zien op de catwalk van Loop.a life tijdens de Dutch Sustainable Fashion Week en we kregen een eervolle vermelding voor de Green Fashion Talent Award. Op 20 oktober, tijdens de open dag van het Thialf komen consumenten de trui ook tegen. En oude wollen truien kunnen worden ingeleverd  iom op die manier bij te dragen aan de transitie naar een circulaire mode- en textielketen. 

 

vlas

Het hergebruiken van materialen en grondstoffen en het sorteren van de oude truien op kleur is een zeer duurzame methode omdat een deel van het productieproces kan worden overgeslagen en omdat de grondstoffen niet opnieuw geverfd hoeven te worden. Hierdoor wordt er nauwelijks water gebruikt en zijn er geen chemicaliën nodig voor de productie van de Fryske trui. Per trui scheelt dit bijna 500 liter water en 5 kg CO2. Vlas is een gewas dat al eeuwenlang het Fryske landschap verfraait en als wisselteelt de biodiversiteit in ons land stimuleert.

 

design

De eerste circulaire Fryske trui is door Loop.a life en It Erfskip ontworpen in samenwerking met de Friese ontwerpster Berber Soepboer. Het oude Fryske landschap en de traditionele Fryske klederdracht vormden het uitgangspunt. Het patroon en het lijnenspel van de collectie is afgeleid van de kruislingse lijnen van de vlasschoven op het land en de manier waarop omslagdoeken vroeger gedragen werden. Het zijn mooie eigentijdse en duurzame collectors' items die zowel sportief, - tijdens het zeilen of op het strand - als business casual gedragen kunnen worden.


Bureaus

Media

Economisch