De 40 meest inspirerende retailers van Nederland

20-05-2019 (13:16) - Marketing

IKEA is de meest inspirerende retailer van Nederland. Dat blijkt uit het onderzoek dat Crossmarks in samenwerking met Synergie heeft uitgevoerd. Het onderzoek legt bloot wat klanten inspirerend vinden in retail, welke retailers inspireren en hoe zij dat doen. De Zweedse meubelgigant steekt met kop en schouders boven de rest uit en weet de klant in alle aspecten te verrassen. Rituals en Dille & Kamille weten respectievelijk een  tweede en derde plaats te bemachtigen. ICI Paris XL en Bever eindigen in de top 5. 


Uit het  onderzoek blijkt onder meer dat inspiratie een goede indicator is voor de business performance. Inspirerende retailers hebben loyalere klanten, meer betrokken medewerkers en een hogere NPS-score. 


De 40 meest inspirerende retailers van Nederland


Vijf pijlers van inspiratie 

Er zijn volgns  het onderzoek vijf pijlers die samen bepalen hoe inspirerend een retailer is. Deze pijlers zijn aanbod en assortiment, winkelinrichting, winkelervaring, klantcontact en identiteit. Alleen de meest inspirerende retailers lukt het om de klant op iedere pijler te inspireren en daarmee het verschil te maken. Een belangrijke bevinding is dat om te kunnen inspireren de functionele pijlers essentiële voorwaarden zijn voor de retailformule. In consumententaal: ‘Hebben ze wat ik zoek en kan ik dat makkelijk vinden?’. Eerst zorgen dat je aanbod & assortiment en je winkelinrichting inspirerend zijn.  Pas als dit goed op orde is, kunnen retailers verder bouwen door de winkelervaring en het klantcontact te verbeteren. De pijler identiteit, helpt vervolgens om op een hoger niveau te inspireren. Door duidelijk te maken waar je voor staat, voor én achter de schermen, kun je als retailer echt uitblinken in inspiratie.  


Van verkoop naar verbinding

De meest inspirerende retailers weten het verschil te maken door waarde toe te voegen in het leven van hun klanten. Dat maakt volgens de Inspirerende 40: Retaileditie het verschil in inspiratie. Het onderzoek naar de meest inspirerende retailers laat zien dat zij die zich puur focussen op het bieden van de laagste prijs ronduit slecht scoren. De meest inspirerende retailers kijken voorbij de transactie. Van verkoop naar verbinding. Inspirerende retailers hebben deze omslag in denken, weten te maken. Ze ontstijgen het product en durven echt van betekenis te zijn in het leven van hun klanten. Rituals zorgt ervoor dat heel Nederland een flesje douchegel cadeau geeft, IKEA maakt het zoeken naar de juiste meubels tot een dagje uit en Hunkemöller maakt een lingeriesetje tot iets wat elke vrouw in haar kast wil hebben. Door de totale formule niet alleen te richten op de aantrekkelijke verkoop, maar bovenal op het bieden van oplossingen in het leven van mensen, kunnen retailers meer inspireren. 


Lees hier de volledige publicatie 

RSS feed van de Bureaus pagina

Bureaus

RSS feed van de Media pagina

Media

RSS feed van de Economisch pagina

Economisch