IKEA Catalogus alleen nog voor liefhebber in print beschikbaar. Digitaal wordt hoofdmedium

23-07-2019 (11:30) - Marketing

De nieuwe IKEA catalogus is vanaf 27 augustus digitaal beschikbaar op IKEA.nl. Voor liefhebbers is een beperkt aantal gedrukte exemplaren verkrijgbaar bij IKEA winkels. Deze nieuwe verspreidingsmethode is onderdeel van een langlopend internationaal onderzoek naar alternatieven voor de jaarlijkse catalogus in gedrukte vorm. Nederland maakt sinds vorig jaar deel uit van dit onderzoek als testmarkt. De resultaten leveren nuttige inzichten op over hoe IKEA in de toekomst bestaande én nieuwe klanten optimaal kan bereiken.


Voordelen van digitaal

"De afgelopen jaren hebben we het gebruik en bereik van de digitale IKEA catalogus enorm zien groeien", zegt Shirley Jones, Commercial Manager van IKEA Retail Nederland. "Bovendien weten we dat verreweg de meeste klanten zich eerst oriënteren op IKEA.nl en via onze andere digitale kanalen, voordat zij een van onze winkels bezoeken of online bij ons shoppen. We zien daarom steeds meer voordelen van de catalogus in digitale vorm. Een breed scala aan kanalen, zoals IKEA Family e-mail, de nieuwe IKEA app en social media, stelt ons in staat om meer en betere interactie te hebben met onze klanten. Natuurlijk kunnen we digitaal ook sneller en eenvoudiger nieuwe wooninspiratie toevoegen dan in een gedrukte catalogus die slechts één keer per jaar verschijnt."


Nieuwe klantgroepen

Afgelopen jaar heeft IKEA ook in Groot-Brittannië onderzoek gedaan naar de effecten van het niet verspreiden van een gedrukte catalogus. Het Zweedse woonwarenhuis heeft daar extra ingezet op de promotie van de digitale catalogus en nieuwe media. De nieuwe verspreidingsmethode had geen negatieve gevolgen voor de omzet. Integendeel: met de alternatieve marketingmiddelen slaagde IKEA erin nieuwe klantgroepen te bereiken. In Nederland is vorig jaar al geëxperimenteerd met een sterk gereduceerde oplage van de gedrukte catalogus. Dat had evenmin een negatief effect op de omzet.
 

Papieren exemplaren

Speciaal voor IKEA fans die veel waarde hechten aan een gedrukte catalogus, bijvoorbeeld om hun verzameling compleet te houden, is een gelimiteerd aantal exemplaren beschikbaar. Deze zijn vanaf 27 augustus af te halen in de Nederlandse IKEA winkels. Als onderdeel van de test ontvangen IKEA Family leden in het verzorgingsgebied van IKEA Delft de catalogus wél in gedrukte vorm thuis. Op deze manier brengt IKEA in kaart wat het resultaat is van de verschillende distributiemethoden. Klanten in de omgeving Delft die willen weten of zij in aanmerking komen voor een gedrukte versie van de catalogus, kunnen IKEA.nl/catalogus raadplegen.
 
 
 
 

RSS feed van de Bureaus pagina

Bureaus

RSS feed van de Media pagina

Media

RSS feed van de Economisch pagina

Economisch