Onderzoek IAB Nederland: C-level meer dan ooit in spagaat

Onderzoek IAB Nederland: C-level meer dan ooit in spagaat

12-11-2020 (16:28) - Marketing

Ondanks het besef van wat de grootste ontwikkelingen, kansen en uitdagingen zijn, blijkt uit het vandaag gepresenteerde C-level-onderzoeksrapport van IAB Nederland dat professionals moeite hebben met het vinden van de juiste balans op strategisch en organisatorisch vlak. De ambitie om alle ontwikkelingen te volgen en kansen te benutten blijkt voor een ongekende complexiteit en in sommige gevallen ook aanzienlijke wrijving te zorgen. Dat blijkt uit het C-level-onderzoeksrapport van IAB Nederland.
 
Voor de vierde editie van het jaarlijkse CMO-onderzoek sprak onderzoeksbureau DVJ Insights in opdracht van IAB Nederland met CMO’s en met meer dan 250 senior professionals aan de bureau-, technologie- en publisherskant. Hen werd gevraagd naar hun visie op de toekomst van het marketing- en media-ecosysteem.
 

Zoeken naar juiste balans

Wat het onderzoek vooral duidelijk maakt, is dat het merendeel van de ondervraagden zoekende is naar een balans tussen korte en lange termijn, data en creatie, innovatie en bewijsvoering. Deze ‘balancing act’ was nooit makkelijk, maar door de toegenomen data- en technologische toepassingen en de snelheid waarmee alles gebeurt, ervaren de professionals meer schuring dan ooit bij de grote uitdagingen waarvoor ze worden gesteld. De wil om te innoveren, om datagedreven, creatief en divers te zijn, is alom aanwezig, maar consistentie en langetermijnfocus zijn ook belangrijk. Het vinden van een balans hiertussen, en dat in tijden van corona, lijkt de grootste uitdaging te zijn, zowel binnen het vakgebied als binnen organisaties. 
 
 

Uitdagingen

Wat verder opvalt is dat 91 procent van de ondervraagden aangeeft nog niet volledig voorbereid te zijn op een wereld zonder cookies. Geeft 31 procent van de organisaties aan dat COVID-19 heeft gezorgd voor snellere en flexibelere besluitvorming. Verder bevestigt 49 procent van de ondervraagden moeite te hebben om een voldoende divers team samen te stellen. En vindt 58 procent van de C-level-professionals dat er binnen marketing te weinig aandacht is voor langetermijnstrategie.

Wendy Pouw, directeur IAB Nederland: ‘We zien dat de markt zoekende is naar de juiste balans.
Het succesvol doorlopen van het digitaliseringstraject vraagt namelijk om een grote diversiteit aan mensen en disciplines. Het is een traject waarin de kracht, kennis en ervaring van verschillende experts wordt gebundeld en waarin de gouden combinatie van creatie-data-tech-media centraal staat. Dat is geen makkelijke taak, helemaal niet nu we door COVID-19 massaal vanuit huis werken, maar dit in samenwerking oppakken is wel de enige manier om daadwerkelijk het verschil te maken.’

RSS feed van de Bureaus pagina

Bureaus

RSS feed van de Media pagina

Media

RSS feed van de Economisch pagina

Economisch