Onderzoek: Mom-lennial lijkt in niets op clichés

18-10-2019 (13:17) - Marketing

De nieuwe generatie moeders voldoet niet aan de clichés over moeders. Maar óók niet aan die over millennials. Ze zijn vaak onbeschaamd ambitieus. Gaan relaxt om met de work-life-balance. En duurzaamheid vinden ze belangrijk, maar zelden hét belangrijkste. Dat zijn enkele opvallende uitkomsten uit het recente trendrapport “De Mom-lennials: een nieuwe, kleurrijke generatie moeders”, op basis van onderzoek onder 3.500 moeders, in opdracht van Kek Mama.


Nieuwe generatie gatekeepers

Moeders zijn voor veel merken een belangrijke doelgroep. Ook anno 2019 gelden zij voor merken als de ‘gatekeepers’ die bepalen wat er in huis komt, wat er op tafel staat en wat de vakantiebestemming wordt. Marketeers baseren zich daarbij vaak op geijkte inzichten. De moeder die met moeite en schuldgevoel werk en gezin in balans probeert te krijgen, bijvoorbeeld. De redactie van Kek Mama weet echter als geen ander dat het beeld van moeders en de realiteit nogal eens verschillen. Daarom organiseerde Kek Mama een onderzoek naar vrouwen die in deze eeuw moeders zijn geworden: Mom-lennials.
 

Clichés kunnen prullenbak in

Mom-lennials voldoen niet aan de clichés over moeders, blijkt uit het odnerzoek. En óók niet aan die over hun generatie (millennials). Ze geven zichzelf gemiddeld een 8 voor geluk. Voor sommige Mom-lennials is verantwoord leven het belangrijkst, maar veel Mom-lennials hebben andere prioriteiten. Mom-lennials zijn opvallend ambitieus. Een verrassend groot aantal zegt: “Ik vind mijn sociaal leven niet altijd belangrijker dan mijn werk.” Veel Mom-lennials staan bovendien relaxt in het leven. Het cliché dat moeders zich altijd schuldig voelen? Daarvan hebben zij weinig last.
 

Vier types Mom-lennials

De onderzoekers geven wel aan dat we moeten uitkijken met zwart-wit uitspraken over 'de' Mom-lennial. Want Mom-lennials vormen niet één homogene groep. Er zijn vier belangrijke groepen aan te wijzen. Die zijn in het onderzoek gedefinieerd aan de hand van kleuren.

ROOD: Outgoing

33% van de Mom-lennials
Via social media heeft ze contact met de hele wereld. Is graag op weg met vriendinnen of gezin. Weet wat er speelt in de buurt én in de wereld. Slechts 4% van de outgoing moeders zet haar telefoon helemaal uit wanneer ze alleen met haar kind is.

BLAUW: Ambitieus

30% van de Mom-lennials
Haar gezin is belangrijk, maar haar werk ook. Ze wil zich blijven ontwikkelen. En haar kinderen leren het maximale uit het leven te halen. 24% van de blauwe moeders zou na het winnen van een half miljoen euro gewoon blijven doorwerken.

GEEL: Relaxt

28% van de Mom-lennials
Ze geniet ervan om lekker wat aan te klooien met haar kind. De hele dag opruimen, dat zie je haar niet doen. En koken? Graag lekker, maar wel snel. “Ik vind niet dat ik alles perfect hoef te doen”, zegt ruim de helft van de relaxte moeders.

GROEN: Bewust

9% van de Mom-lennials
Duurzaamheid houdt haar bezig. In haar aankopen, huishouden en keuze voor vakanties. Ecologische producten spreken haar aan, of het nu gaat om voedsel, beauty of (kinder)kleding. 20% van de groene moeders heeft bewust geen auto.

Het onderzoek is nu te downloaden op sanoma.nl. Kek Mama adviseert graag hoe je als merk deze verschillende type moeders kunt raken én bereiken. Op basis van onderzoekgegevens, ervaring en een grote collectie aan data is het mogelijk om de Mom-lennials op de juiste manier te bereiken via het netwerk van Sanoma.

Over het onderzoek

Het Kek Mama-onderzoek is in juni en juli 2019 gehouden onder 3.500 Nederlandse moeders van 20 t/m 45 jaar door middel van online interviews en is uitgevoerd door bureau TeraKnowledge®. De resultaten zijn representatief op de variabelen leeftijd, hoogst genoten opleidingsniveau en leefgebied.
 


RSS feed van de Bureaus pagina

Bureaus

RSS feed van de Media pagina

Media

RSS feed van de Economisch pagina

Economisch