Wie worden de winnaars de Clean Energy Challenge?

15-02-2019 (10:07) - Marketing

Betalen met energie die je al fietsend hebt opgewekt, kinetische energie uit gewichten aan monumentale hijsbalken en ruilbatterijen voor elektrische grachtenbootjes. Dit zijn drie van de kanshebbers op een prijs in de What Design Can Do Clean Energy Challenge. De winnaars worden op 6 maart bekend gemaakt in de talkshow Stadsleven van journalist Tracy Metz in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam. Marieke van Doorninck, wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling en Duurzaamheid van Amsterdam, reikt de prijzen uit aan de Amsterdamse winnaars.


What Design Can Do in samenwerking met IKEA Foundation

Op 5 en 6 maart buigt een internationale jury zich over de 57 genomineerde projecten die eerder zijn geselecteerd uit 452 inzendingen voor de Clean Energy Challenge. Deze internationale designwedstrijd, uitgeschreven door designplatform What Design Can Do in samenwerking met IKEA Foundation, richt zich op energievraagstukken in vijf wereldsteden. 


elke stad een eigen, lokale insteek

Mexico Stad (afval & energie), Delhi (bouwen & energie), Nairobi (voedsel & energie), São Paulo (mobiliteit & energie) en Amsterdam (landschap & energie). De focus op steden is ingegeven door het feit dat de helft van de wereldbevolking in steden woont, en die steden wereldwijd gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor 70% van alle CO2-emissies. Daar valt met creatieve energie-oplossingen dus het meest effect te sorteren.


In de internationale jury, met topmensen uit de creatieve industrie, het bedrijfsleven en de non-profitwereld, zijn alle vijf de steden vertegenwoordigd. Op 5 en 6 maart kiezen zij de 20 winnaars (vier per stad) die elk een geldbedrag en een door Social Enterprise NL op maat gemaakt accelerator-programma krijgen om hun project verder te ontwikkelen. Bekijk alle genomineerde projecten voor Amsterdam op de website.


’s Avonds worden de winnaars in Pakhuis De Zwijger bekend gemaakt in de talkshow Stadsleven van Tracy Metz, onder de titel ‘Repower the City' . Voorafgaand aan de bekendmaking van de winnaars belicht hoogleraar Climate Design & Sustainability TU Delft, Andy van de Dobbelsteen, de rol van de stad in de energietransitie. Wethouder Marieke van Doorninck gaat daarna in op de specifieke uitdagingen waar Amsterdam voor staat.

 
De internationale jury voor de finale van de Clean Energy Challenge bestaat uit: Marko Brajovic (architect Atelier Marko Brajovic, Brazilië), Ayush Chauhan (Quicksand, India), Hedwig Heinsman (DUS Architects, Nederland), Lisa Jordan (Shine, Verenigde Staten/Nederland), Francoise Lavertu (Tesla, Mexico) Edward Mungai (Kenya Climate Innovation Centre, Nairobi), Saskia van Stein (Bureau Europa), Mark Hillen (Social EnterpriseNL), Elizabeth McKeon (Ikea Foundation) en Richard van der Laken (What Design Can Do). 

 

Stadsleven x What Design Can Do
Repower the City | How do designers around the world rethink energy?
6 maart 2019, 20.00-22.00 uur
Pakhuis De Zwijger
Piet Heinkade 179
1019 HC Amsterdam
Toegang vanaf € 7,50; tickets via dezwijger.nl


RSS feed van de Bureaus pagina

Bureaus

RSS feed van de Media pagina

Media

RSS feed van de Economisch pagina

Economisch