Advocaat Derk Wiersum Nederlander van het Jaar 2019

03-12-2019 (16:48) - Media

Derk Wiersum, de advocaat die op 18 september voor zijn huis in Amsterdam werd doodgeschoten, is door de redactie van Elsevier Weekblad uitgeroepen tot Nederlander van het Jaar 2019. Wiersum was sinds 2017 advocaat van de kroongetuige in de zaak tegen drugshandelaar Ridouan Taghi.
 
'Door de moord werd Wiersum symbool van de bedreigde rechtsstaat. Dat bleek ook uit de reacties op zijn dood. Van zijn collega’s en vrienden, maar ook van minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus (CDA)', aldus de redactie. De uitverkiezing van Wiersum tot Nederlander van het Jaar 2019 is een eerbetoon aan een advocaat die streed voor een veilige en rechtvaardige samenleving. Na de moord kregen tientallen betrokkenen bij het Marengo-proces tegen Taghi, vanwege een reeks liquidaties waarvan hij de opdrachtgever zou zijn, per direct persoonsbeveiliging. Ook werden extra maatregelen getroffen om de rechtszalen te beveiligen.?
 
In 2018 riep Elsevier Weekblad de bedreigde burgemeester uit tot Nederlander van het Jaar. Ook zij, de burgemeesters, worden, net als magistraten, advocaten en misdaadjournalisten, geconfronteerd met bedreigingen, aldus de redactie.

 


RSS feed van de Bureaus pagina

Bureaus

RSS feed van de Marketing pagina

Marketing

RSS feed van de Economisch pagina

Economisch