Afschaffen laag btw-tarief funest voor kleinere uitgeverijen en freelancers

08-06-2018 (16:09) - Media

De voorgenomen verhoging van het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent zal kleine uitgeefbedrijven bijzonder raken en tot fors banenverlies leiden. Tot deze conclusie komt de Mediafederatie na onderzoek naar de effecten van de tariefsverhoging De omzet zou met tientallen miljoenen dalen en potentieel tot het verdwijnen van 150 voltijdsbanen leiden.
 

De bij de Mediafederatie aangesloten brancheorganisaties hebben het effectenrapport aangeboden aan Menno Snel, staatssecretaris van Financiën. Uitgevers van boeken, dagbladen en magazines vrezen door de btw-verhoging te zullen moeten snijden in kosten en financieel riskanter, minder winstgevende titels voor kleine doelgroepen te vermijden.
 

Noodzakelijke investeringen in digitale transities zullen daar volgens de Mediafederatie ook onder lijden, terwijl die nodig zijn voor de overleving op langere termijn. “Dat brengt risico’s met zich mee voor de diversiteit en pluriformiteit van het aanbod”, aldus de koepelorganisatie.
 

Naast het verdwijnen van voltijdsbanen zullen ook freelancers de effecten van besparingen bij de uitgeverijen merken, waarschuwt de Mediafederatie. De btw-verhoging moet per 1 januari 2019 van kracht worden.

Villamedia

RSS feed van de Bureaus pagina

Bureaus

RSS feed van de Marketing pagina

Marketing

RSS feed van de Economisch pagina

Economisch