Commissariaat onderzoekt YouTube-inkomsten NPO

03-02-2017 (10:51) - Media

Het Commissariaat voor de Media onderzoekt YouTube-inkomsten die de NPO via buitenlandse kijkers genereert. Mag de publieke omroep nu wel of niet geld verdienen aan YouTube-hits in het buitenland?

Het onderzoek komt op gang nadat een video van VPRO-programma Zondag met Lubach de afgelopen weken wereldwijd viraal ging. In de video biedt presentator Arjen Lubach de Amerikaanse president Donald Trump een welkomstwoord namens Nederland.

Sinds het filmpje op 22 januari werd uitgezonden is het op sites als YouTube en Facebook meerdere miljoenen keren bekeken. Omdat het voor publieke omroepen bij wet verboden is via derde kanalen binnen Nederland geld te verdienen aan dergelijke content, staat advertenties voor Nederlandse YouTube-kijkers van de video uit. Maar de wet is niet duidelijk hoe dat zit met internationale kijkers. Facebook zendt sowieso nog geen reclame uit bij video’s.

Vooralsnog wordt de constructie waarbij in het buitenland wel reclames getoond worden door het Commissariaat gedoogd, totdat er meer duidelijkheid is.

De video wordt geladen, een moment...duurt het te lang, refresh dan even.

Villamedia, NU.nl

RSS feed van de Bureaus pagina

Bureaus

RSS feed van de Marketing pagina

Marketing

RSS feed van de Economisch pagina

Economisch