De Brand in het Landhuis Beste Podcast van Nederland

07-06-2019 (09:24) - Media

Tijdens de eindshow van de tweede editie van de Dutch Podcast Awards zijn op 6 juni live op BNR Nieuwsradio de podcast-prijzen uitgereikt aan de beste podcast-makers van Nederland. Grote winnaar is De Brand In Het Landhuis van Simon Heijmans en de NTR over grootgrondbezitter Ewald Marggraff die om het leven komt bij een brand in zijn landhuis in Vught.
 
Tijdens het juryberaad eerder op de avond is door de vakjury unaniem gekozen voor De Brand In Het Landhuis als Beste Podcast van Nederland 2019. Juryvoorzitter Michiel Veenstra: “Dit is de eerste true-crime podcast van Nederland en daarmee hebben de NTR en maker Simon Heijmans meteen de toon gezet. Het meeslepende verhaal en de manier waarop Simon dat vertelt laat je als luisteraar niet los. Je wordt meegezogen in een bijzonder, waargebeurd verhaal, waarbij elke aflevering een cliffhanger bevat. In het buitenland is dit genre al een groot succes. In Nederland heeft De Brand In Het Landhuis een belangrijke rol in het populair maken van de podcast, ook buiten de bubble van de podcastcommunity van het eerste uur. En dat is een grote verdienste.”
 

Twaalf categorieën

In totaal zijn er in twaalf categorieën prijzen uitgereikt. De stem van het publiek telde voor 70 procent mee en die van de vakjury voor 30 procent. Alle winnaars per categorie op een rij:
Wetenschap - Onbehaarde Apen
Zakelijk - De Oversteek
Verhalend - De Brand in het Landhuis
Lifestyle, Maatschappij & Gezondheid - Man Man Man, De Podcast
Sport - Live Slow Ride Fast
Kunst, Cultuur & Muziek - 30 MINUTEN RAUW
Media & Opinie - De Krokante Leesmap
Tech & Innovatie - Tweakers
Nieuws & Politiek - Newsroom
Brand Story Award - Van Gogh belicht: de brieven
Beste Host - Lamyae Aharouay
 

Sterke groei stemmers

In aanloop naar de tweede editie hebben in totaal 18805 mensen hun stem uitgebracht op de genomineerde podcasts. Dat is ruim tienduizend stemmers meer dan tijdens de eerste editie in 2018. De populariteit van podcast is groeiende en dat is exact het doel van de Dutch Podcast Awards.
 
Hoofdredacteur Sjors Fröhlich: “Met het initiëren van de Dutch Podcast Awards willen we de makers het podium geven dat zij verdienen en tegelijk zoveel mogelijk aandacht van het publiek vragen voor het fenomeen podcast. Bij BNR zien we de podcast als de toekomst van radio. We zijn één van de eerste mediaorganisaties geweest die serieus met podcast en on demand audio aan de slag zijn gegaan. Daarom passen deze awards goed bij BNR.” 
 

Vakjury

Bekende vertegenwoordigers uit de podcast-, media- en techindustrie namen zitting in de vakjury van de tweede Dutch Podcast Awards:
Michiel Veenstra, voorzitter (Programmadirecteur KINK)
Nele Eeckhout (Podcastmaker en winnaar Beste Podcast van NL 2018)
Wilbert Mutsaers (Head of Content bij Spotify)
Ferry de Groot (Radio-expert & De Dik Voormekaar Show)
Gert-Jaap Hoekman (Hoofdredacteur NU.nl)
Elger van der Wel (Media-expert)
Jim Jansen (Hoofdredacteur New Scientist)
Joep van der Laan (Content & Experience Manager bij Mindshare)
Lara Ankersmit (v/h Hoofd Digitaal NOS, nu adjunct-hoofdredacteur FD)
Marion Oskamp (Podcastdokter NTR)
Marvin Jacobs (Creative Director bij Airborne)
Roos Abelman (presentator Spitsuur BNR Nieuwsradio)
Wilbert Leering (Creative Director bij Stick)
 
 

Bureaus

Marketing

Economisch