De Volkskrant viert 100ste verjaardag

28-09-2021 (10:59) - Media

De Volkskrant bestaat aanstaande 1 oktober 100 jaar. De krant verscheen op 1 oktober 1921 voor het eerst als dagblad, voor - toen nog - de katholieke arbeider en is in de 100 jaar erna uitgegroeid tot de grootste kwaliteitskrant van Nederland. Een krant die mede dankzij tal van digitale vernieuwingen vitaler is dan ooit. Bij het honderdjarig bestaan wordt stilgestaan met onder andere een podcastserie, een boek en een speciale bijlage.

De oprichting van de krant viel samen met de invoering van het algemeen kiesrecht en had destijds het doel om te voorkomen dat de katholieke arbeiders op de communisten zouden stemmen.

Meer over de geschiedenis van de Volkskrant is ter ere van het honderdjarig bestaan bij elkaar gebracht op de website. Daarnaast is er een boek uitgebracht waarin wordt teruggeblikt: in ‘De eeuw van de Volkskrant’ wordt onder het motto 'de wereld van toen door de ogen van toen' onderzocht hoe de Volkskrant over historische gebeurtenissen schreef.


Specials en festival

Gijs Groenteman (schrijver, presentator, programmamaker, journalist en columnist) maakte speciaal voor dit jubileum een podcastreeks waarin hij de vooroordelen over de Volkskrant onder de loep neemt: Hoe links is de Volkskrant? Hoe zuur is de Volkskrant? Hoe woke is de Volkskrant? Deze ‘bonus-afleveringen’ zijn te vinden bij de podcast ‘De kamer van Klok’.

Op 30 september en 1 en 2 oktober vindt ‘100 jaar de Volkskrant’ plaats in De Rode Hoed in Amsterdam. Correspondenten, fotografen, illustratoren en verslaggevers die de afgelopen jaren met hun neus bovenop de wereldgeschiedenis stonden vertellen lezers hier over hun werk voor de krant. Er zijn hiervoor nog enkele kaarten beschikbaar.
 
Op zaterdag 2 oktober verschijnt er een speciale bijlage waarin 100 Nederlanders in de leeftijd van 0 tot 100 worden geportretteerd. Hun verhalen en beelden zijn vastgelegd door 100 verslaggevers en 10 topfotografen, onder wie Stephan Vanfleteren, Anton Corbijn en Robin de Puy. Uiteraard wordt online en in de krant op 1 oktober ook uitgebreid en op verschillende manieren bij de verjaardag stilgestaan. Een van de geportreteerde Nederlanders: Jan van der Zouwen, geboren op 1 oktober 1921 en gefotografeerd door Stephan Vanfleteren.

RSS feed van de Bureaus pagina

Bureaus

RSS feed van de Marketing pagina

Marketing

RSS feed van de Economisch pagina

Economisch