Focus Publishing en Focus Magazine overgenomen door Roos Schouw

21-09-2018 (12:08) - Media

Focus is inmiddels 104 jaar oud. Adriaan Boer richtte de uitgeverij op in 1914. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Dick die met Het Fotoboek menigeen het vak en/of de hobby fotografie bijbracht. Roos Schouw, die nu het magazine voortzet, is al twintig jaar verbonden aan de redactie van Focus.


De laatste veertig jaar stond Dirk van der Spek aan het roer van Focus. Hij was in 1982 medeoprichter van de EISA (Expert Imaging and Sound Association) en blijft aan de EISA verbonden als EISA Maestro contest manager. Via Focus Publishing heeft hij een honderdtal fotoboeken uitgegeven waaronder de 15-delige reeks Monografieën van Nederlandse Fotografen en talloze handboeken over digitale fotografie.


Bekende namen als Erwin Olaf, Carl De Keyzer, Inez van Lamsweerde en Rineke Dijkstra werden in Focus al vroeg herkend. Bekende en onbekende fotografen passeren nog steeds de revue waaronder Susanne Middelberg, Koos Breukel, Eddy van Wessel, Hans Aarsman, Saskia Boelsums, Bas Meelker, William Rutten, Ewa Cwikla, Kylli Sparre, Misja Smits, Frank Ruiter en vele anderen. Eind vorige eeuw was Focus er als eerste bij toen de digitale camera’s zich aandienden. Nog steeds volgt Focus de ontwikkelingen op de voet, zowel op technisch- als op cultureel vlak. In Focus komen alle takken van sport aan bod: journalistieke fotografie, kunst, sport, documentaire, natuur, portret, enzovoort.


Roos Schouw heeft de afgelopen drie jaar de hoofdredactionele- en uitgeverstaken op zich genomen. In de jaren hieraan voorafgaand heeft zij verschillende redactionele taken vervuld en was zij verantwoordelijk voor de boekproducties (eindredactie en coördinatie van de technische boeken en van de reeks monografieën). In 2017 heeft Roos voor het Rijksmuseum de tekstredactie en coördinatie gedaan van New Realities, het prijswinnende boek over de fotocollectie van het Rijksmuseum. Het is dus een logische stap dat zij nu het roer overneemt van haar illustere voorganger.


Roos weet zich omringd door een dactieteam met bekende namen als Mich Buschman, Johan Elzenga, Mark Moed, Erik Derycke, Ger Meesters, Ido Harmens en Jannie de Kruijff. Vol vertrouwen zet zij het oudste fototijdschrift van Nederland (en een van de oudste van Europa) voort en gaat zij de uitgeverij van nieuwe impulsen voorzien. De eerste stap is gezet met de nieuwe website; een samenwerkingsproject met het fotografieplatform PhotoQ


foto Susanne Middelberg

 


RSS feed van de Bureaus pagina

Bureaus

RSS feed van de Marketing pagina

Marketing

RSS feed van de Economisch pagina

Economisch