Journalisten ondertekenen manifest ‘Verantwoordelijke Journalistiek’

09-09-2017 (11:00) - Media

Maandag start de Week van de Vooruitgang met speciale aandacht voor het ‘Manifest voor een Verantwoordelijke Journalistiek’. De eerste 40 handtekeningen zijn inmiddels gezet.


Journalisten zouden meer verantwoordelijkheid moeten nemen voor het wereldbeeld van hun lezers, kijkers en luisteraars, stelt de organisatie World’s Best News. Dat wereldbeeld zou te somber zijn en die somberheid is op veel terreinen onterecht.


rekenschap geven

Het journalistiek manifest roept journalisten op meer te berichten over de structurele vooruitgang die op veel terreinen wordt geboekt. “Met dit manifest willen wij, journalisten en mediaprofessionals, onze verantwoordelijkheid benadrukken voor het beeld van de werkelijkheid dat we onze lezers, luisteraars en kijkers verschaffen. Ons journalistieke uitgangspunt is en blijft het kritisch blootleggen, volgen en analyseren van relevante gebeurtenissen en ontwikkelingen. En ja, dus óók van de ellende en de conflicten in de wereld. Maar daar hoort iets bij. Verantwoordelijke journalistiek betekent dat we ons rekenschap geven van het feit dat onze aandacht te vaak uitgaat naar de rotte appel, waardoor de mand vol gezonde appels uit het zicht raakt.”


handtekeningen

De eerste 40 handtekeningen zijn inmiddels gezet, waaronder die van journalisten als Charles Groenhuijsen, Felix Meurders, Wilma van der Maten en Aart Zeeman.


Villamedia

RSS feed van de Bureaus pagina

Bureaus

RSS feed van de Marketing pagina

Marketing

RSS feed van de Economisch pagina

Economisch