Merendeel Nederlanders vreest toename fake news

21-11-2019 (17:04) - Media

Het merendeel van de Nederlanders gelooft dat de hoeveelheid fake news het komende jaar zal toenemen. Dat blijkt uit Europees onderzoek van online magazine-app Readly. Gemiddeld maakt 59 procent van de mensen in heel Europa zich zorgen over fake news, in Nederland ligt dat percentage op 57 procent.
 
Tweederde van de mensen (64%) in het Verenigd Koninkrijk houdt zich bezig met fake news en in Duitsland is dit iets minder dan de helft (48%). Omdat het vertrouwen in wat we zien, lezen en consumeren aangetast is, nemen mensen voorzorgsmaatregelen om zeker te zijn dat wat ze lezen.
 

Vertrouwde bron zoeken

Respondenten rapporteerden dat ze de feiten zelf controleren (15 procent) en eenderde (28 procent) leest van een vertrouwd platform zoals een magazine-app. Andere manieren waarop mensen ervoor zorgen dat de inhoud vertrouwd is, is door te lezen van een bekende schrijver (22%) of om inhoud te lezen die is gedeeld door een vertrouwde bron (13 procent, toonde het YouGov-onderzoek namens Readly.
 
Bij het overwegen van hun aanpak om fake news te vermijden, rapporteerde 19 procent van de ondervraagden dat ze momenteel betalen of zouden willen betalen voor geverifieerde journalistiek en 32 procent gaf aan dat ze zouden betalen voor geverifieerde journalistiek die door een uitgever is gecontroleerd om het risico te vermijden van fake news te consumeren.
 
Mensen in de leeftijdscategorie 18-24 zijn het meest bezorgd. 73 procent gelooft dat we een toename van fake news zullen zien. Bovendien gelooft eenderde (33 procent) dat er geen manier is om te weten of de inhoud waarheidsgetrouw is.

RSS feed van de Bureaus pagina

Bureaus

RSS feed van de Marketing pagina

Marketing

RSS feed van de Economisch pagina

Economisch