Quest duikt in de wereld van het (grote) geld

17-08-2017 (10:06) - Media

Een appelplukker die per kist geplukte appels betaald krijgt, zal harder werken zodat hij meer verdient. Uit tal van studies blijkt dat het invoeren van een dergelijk stukloon ervoor kan zorgen dat werknemers harder gaan lopen. Maar, zo blijkt uit de beschikbare wetenschap en de onderzoekers die Quest ondervroeg: geld is meestal niet zaligmakend.
 

Werk moet zinvol zijn 

‘Een mens moet ook intrinsiek gemotiveerd zijn’, zegt de Nijmeegse hoogleraar Esther-Mirjam Sent in het tijdschrift. Als geld de enige drijfveer zou zijn voor mensen, dan zouden slechtbetaalde ouderenverzorgers allang wat anders zijn gaan doen. Complimenten krijgen en gewaardeerd worden, doen ook wonderen om mensen gemotiveerd te houden. ‘Als we zinvol werk doen, creatief bezig kunnen zijn en waardering krijgen voor ons werk, dan is dat salaris een stuk minder belangrijk’, vat Sent samen.
 

‘Graaien in de zorg’ 

Hoe zit het dan met de ‘graaiende’ bestuurders in bijvoorbeeld de zorg, die weigeren om een deel van hun hoge salarissen in te leveren? Voor hen lijkt geld wel zaligmakend, maar dat heeft te maken met zogeheten verliesaversie: we vinden het veel erger om geld kwijt te raken dan dat we het leuk vinden om geld te krijgen. Mensen doen niet graag afstand van wat ze al binnen hebben geharkt.
 

Maakt geld gelukkig? 

Word je eigenlijk gelukkiger van meer geld? Ja en nee. Tot 75.000 dollar word je nog wel gelukkiger van een hoger salaris, schrijft Quest op basis van Amerikaans onderzoek. Maar stijgt je jaarloon tot boven dat bedrag, dan zorgt extra geld niet langer voor extra geluk.
 

Bureaus

Marketing

Economisch