Toolkit tegen fake news rond COVID-19 pandemie ontwikkeld

Toolkit tegen fake news rond COVID-19 pandemie ontwikkeld

23-07-2020 (10:32) - Media

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking Europa (OVSE) en trainingsinstituut RNTC van RNW Media hebben een toolkit tegen fake news rond de Covid-19 pandemie ontwikkeld voor journalisten.
 
Met de Infodemic Toolkit kunnen journalisten een onderscheid maken tussen de verschillende vormen van desinformatie over COVID-19 en hoe deze worden gebruikt. In een database kunnen journalisten ‘fake stories’ met elkaar delen die online circuleren. Zo ging er een foto rond van een persoon die dood op een plein in China lag, dat later om een kunstproject bleek te gaan uit 2012. Voor de database wordt gebruikt gemaakt van de expertise van internationale journalisten, waaronder van Buzzfeed, maar ook het Ethical Journalism Network. 
 
‘We vechten niet alleen tegen een epidemie, maar ook tegen een infodemie’, waarschuwde directeur-Generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus van de WHO afgelopen februari. De verspreiding van COVID-19 ging gepaard met een toename van desinformatie. Veel journalisten bleken niet toegerust om de valse informatie en geruchten die zich snel online verspreidde, tegen te gaan. Zoals in Oezbekistan. Van de toolkit is in een Oezbeekse, Russische en Engelse versie beschikbaar. 

RSS feed van de Bureaus pagina

Bureaus

RSS feed van de Marketing pagina

Marketing

RSS feed van de Economisch pagina

Economisch