Video on demand verslaat lineaire televisie

18-06-2019 (10:28) - Media

Nederlanders zijn in het afgelopen jaar meer video on demand gaan kijken. Het aandeel in kijkminuten van video on demand (27 procent) is nu voor het eerst ook groter dan het aandeel van lineaire tv (24 procent). Dit blijkt uit de tweede editie van de Smart Media Monitor, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder 3.600 Nederlanders.


Nederlanders spenderen 6 miljard minuten per dag aan digitale media zoals e-reading, gaming, lineaire tv, nieuws, muziek, social media en video on demand. Video on demand en lineaire tv hebben hierin het grootste aandeel. Ook sociale media pakken nog steeds een aanzienlijk aandeel met 19 procent.


Per gebruiker worden dagelijks zo'n 139 minuten besteed aan video on demand (+7 minuten). Het aantal kijkminuten van lineaire tv daalde naar 118 minuten (-5 minuten). Binnen video on demand zijn Netflix en YouTube samen verantwoordelijk voor ruim de helft van de kijkminuten.


generatiekloof

 

Het leeftijdssegment tot 35 jaar besteedt in totaal duidelijk meer minuten aan digitale media dan 50-plussers. Zo besteedt de jonge doelgroep 159 minuten per dag aan video on demand, 50-plussers gemiddeld maar 120 minuten. De 50-plussers zijn met 150 kijkminuten per dag wel verknocht aan lineaire tv, waar jongeren hier dagelijks slechts 93 minuten aan spenderen. 


minder toekomst voor tv

Er zijn een aantal duidelijke signalen dat het aandeel van lineaire tv in de toekomst verder zal dalen. Een kwart van de consumenten met een tv-abonnement denkt over een jaar minder (18 procent) of zelfs helemaal niet meer (4 procent) naar lineaire tv te kijken. Dit zet consumenten ook aan het denken over het behoud van het tv-abonnement. Bijna één op de vijf consumenten denkt dit over een jaar misschien (13 procent) of zeker niet (5 procent) meer te hebben.  


RSS feed van de Bureaus pagina

Bureaus

RSS feed van de Marketing pagina

Marketing

RSS feed van de Economisch pagina

Economisch